Fostul vicepremier conservator, George Copos a fost trimis in judecata, marti, de procurorii anticoruptie in dosarul Loteria Romana, pentru evaziune fiscala de un milion de euro.

Senator conservator, Copos a fost trimis in judecata alaturi de Roza Gilio Giuzepe si Ratiu Stelian Ioan pentru evaziune fiscala in timp ce fostul presedinte al Loteriei Nationale, Cristea Nicolae, si Rogoveanu Gabriel sunt inculpati pentru complicitate la evaziune fiscala.

Din probele administrate a reiesit ca in perioada iulie - decembrie 2004, Copos Gheorghe, in calitate de asociat si presedinte al CA al ANA ELECTRONIC SA, impreuna cu Roza Gilio Giuzepe si cu sprijinul lui Cristea Nicolae si Rogoveanu Gabriel, agent imobiliar la SC EUROEST INVEST SRL, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39,4 miliarde lei (peste 1 milion de Euro).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare - cumparare, respectiv persoana juridica SC Rom Tour G.M.

Impex SRL si persoanele fizice Ghinea Niculaie si Matei Ion, inculpatii au ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis „pachet” de 38 spatii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA catre Compania Nationala « Loteria Romana”.

Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre CNLR a spatiului comercial din Cluj Napoca de la SC TRANSILVANIA OIL SRL prin intermediul invinuitului Ratiu Stelian Ioan.

Conform DNA, in cazul in care vanzarea, respectiv cumpararea celor 38 de spatii comerciale s-ar fi derulat in mod direct intre ANA Electronic SA si Loteria Romana, compania ANA ar fi datorat un impozit pe profit in cuantum de 25% aferent unor venituri de 211,4 miliarde lei si nu aferent veniturilor inregistrate de SC ANA in urma vanzarilor fictive catre interpusi, in suma totala de numai 53, 6 miliarde lei (de aproape patru ori mai mica).

George Copos nu a fost disponibil pentru comentarii. In schimb, intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca a spus ca partidul are incredere ca justitia va dovedi nevinovatia lui Copos.

"PC considera ca decat instanta poate hotari vinovatia domnului Copos iar noi avem incredere ca este nevinovat. PC il sustine in continuarea si este alaturi de dansul, chiar domnul Dan Voiculescu, in Biroul Politic de ieri si-a exprimat sustinerea fata de Copos. Noi suntem alturi de dansul si credem ca autoritatea va da verdictul corect", a spus Ciuca.

Sabin Cutas, senator PC, a declarat pentru HotNews. ro ca Partidul Conservator il sustine, in continuare, pe Copos in functiile pe care le are in partid, respectiv membru in Biroul Politic si in Biroul Permanent.

“Nu vom lua nici o atitudine in privinta domnului Copos pana la verdictul instantei. Domnul Copos va ramane in functiile pe care le detine la partid daca doreste, noi nu ii vom cere sa se retraga din PC pentru ca il sustinem si suntem alaturi de el pana la verdictul instantei. Pe de alta parte, daca domnul Copos vrea sa retraga este decizia personala a dansului.

El este destul de suparat pentru ce s-a intamplat pentru faptul ca i s-a pus deja verdictul prin intermediul presei si pentru faptul ca nu a avut sansa sa se apere”, a declarat pentr HotNews, Sabin Cutas, senator PC.

Liderul UDMR, Marko Bela a refuzat, intr-o conferinta de presa, sa comenteze decizia DNA de trimitere in judecata a lui Copos dar a subliniat ca trebuie facuta distinctie intre politica si afaceri:

"Nu cred ca cei de la putere trebuie feriti de anchetele justitiei. A avea afaceri nu este o vina. Daca ai facut afaceri corecte insemana ca ai talentul de a reusi in viata. Problema se pune cand nu ai facut afaceri in mod cinstit. (…) Nu avem voie insa sa amestecam afacerile cu politica”, a spus Bela.

Potrivit Realitatea TV care citeaza rechizitoriul intocmit de DNA, procurorii au descoperit si o implicare fictiva a antrenorului Mircea Lucescu in acesta afacere:

"CNRL a transferat sumele de bani in contul personal al lui Ion Matei, ca urmare a contractului de vinzare cumparare incheiat intre cele doua parti. Acesta insa a transferat pe motiv de imprumut banii in conturile lui Mircea Lucescu si Gheorghe Sirbu. Este vorba despre 41.800.000.000 de lei care au ajuns la cei doi printr-un ordin de plata".

Conform rechizitoriului, Mircea Lucescu a negat implicarea sa in acest caz.

Copos demisionase din Guvern la 1 iunie, motivand ca initiativele conservatorilor nu au fost cuprinse in proiectul noului cod fiscal aprobat de Guvern.

George Copos va fi judecat de Curtea Suprema de Justitie, pentru ca este parlamentar.