Aproape jumatate din utilizatorii chestionati la nivel global isi folosesc dispozitivul mobil drept camera foto principala, peste doua treimi cred ca isi vor inlocui playerul MP3 cu un dispozitiv mobil cu functii pentru muzica si aproape 50% doresc sa-si conecteze dispozitivele mobile la aparatura electronica de acasa.

Acestea sunt cateva dintre concluziile unui studiu realizat de compania ICM Research la cererea Nokia Nseries, divizia de computere multimedia de la Nokia.

Rezultatele studiului arata ca dispozitivele mobile multifunctionale au reusit deja sa inlocuiasca o serie de alte aparate in vietile cotidiene ale oamenilor. Aproape jumatate din respondenti (44%) isi folosesc dispozitivul mobil drept camera foto principala, India fiind tara cu cei mai prolifici „fotografi mobili” (68%).

La nivel global, 72% isi folosesc dispozitivul mobil in loc de ceas desteptator, iar 73% si-l folosesc drept ceas principal (pentru consultarea orei).

Peste o treime din respondenti (36%) navigheaza pe Internet de pe dispozitive mobile cel putin o data pe luna. In acest sens, Japonia se afla pe primul loc in ceea ce priveste utilizarea Internet-ului mobil, 37% dintre subiectii din aceasta tara declarand ca navigarea de pe dispozitivele mobile este o activitate zilnica.

De asemenea, studiul releva ca 94% dintre cei intervievati intentioneaza sa detina un dispozitiv mobil in perioada urmatoare.

Telefonul mobil va inlocui playerul MP3

In privinta muzicii, 67% din respondentii studiului declara ca isi procura cel putin o parte din muzica prin descarcare, iar 87% spun ca si-au marit volumul consumului muzical dupa ce au devenit posesori ai unui dispozitiv digital pentru muzica.

Cei mai „ascultatori” par a fi utilizatorii germani: 28% declara ca asculta cel putin 21 de ore de muzica in fiecare saptamana. Importanta dispozitivelor mobile este reliefata si de faptul ca 67% din respondenti considera ca playerul MP3 le va fi inlocuit de telefonul mobil.

Potrivit studiilor Nokia, oamenii sunt foarte deschisi catre ideea de casa digitala mobila, in cadrul caruia dispozitivele mobile sunt folosite pe post de telecomanda pentru diversele aparate din casa, transmitand continut digital - precum muzica si fotografii - catre dispozitive compatibile.

Aproape jumatate din respondentii studiului (42%) isi doresc interconectivitate intre imprimanta, PC, sistem stereo, televizor si dispozitivul mobil. 72% din subiectii din Arabia Saudita isi doresc ca pana si frigiderul sa fie inclus in aceasta retea.

Mai mult de jumatate din respondentii studiului (58%) si-ar dori ca pe viitor sa-si poata controla integral aparatura electrica si electrocasnica prin intermediul dispozitivului mobil, tendinta fiind mai intensa in India (85%).

Studiul a fost realizat in luna martie a acestui an de catre compania ICM Research, la cererea Nokia Nseries. Compania internationala de cercetare a intervievat 5.500 de respondenti cu varsta intre 18 si 35 de ani, in 11 tari.

Au fost realizate 500 de interviuri, in urmatoarele tari: Brazilia, China, Franta, Germania, India, Italia, Japonia, Spania, Arabia Saudita, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii.