Coalitia “ONG-uri pentru Fondurile Structurale” a lansat miercuri raportul “Fondurile structurale pentru Romania: Implicarea ONG in procesul de planificare”.

Raportul prezinta modul in care cerintele organizatiilor neguvernamentale, implicit regulamentele si practica generala a fondurilor structurale, sunt tratate de ministerele responsabile de managementul fondurilor europene.

Coalitia “ONG-uri pentru Fondurile Structurale” a prezentat, in cadrul unei conferinte de preasa, o lista cu patru cerinte care ar trebui sa duca la cresterea capacitatii partenerilor sociali de a accesa si folosi fondurile structurale.

Coalitia cere prevederea in programele operationale sectoriale (POS) de masuri pentru dezvoltarea societatii civile si a dialogului cu aceasta, crearea si folosirea de mecanisme concrete de participare a ONG-urilor in comitetele de elaborare, monitorizare si evaluare a programelor operationale sectoriale si a programelor complement.

Se mai solicita totodata prevederea de masuri de finantare facilitatorii pentru ONG-uri ca si mentionarea organizatiilor ca beneficiari ai programelor finantate din fonduri structurale.

Coalitia a evaluat modul in care ministerele responsabile de managementul fondurilor europene si Cabinetul Primului Ministru si-au asumat cerintele ONG in etapa planificarii.

Astfel, Mircea Toma, Directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, a acordat fiecarui minister, cate un stegulet, dupa modelul Comisiei Europene.

Ministerul de Interne a primit un stegulet rosu pentru “neasumarea niciunei cerinte si colaborare sporadica”, Ministerul Integrarii un stegulet galben pentru “asumarea unei singure cerinte, cea legata de consultarea ONGurilor in procesul de planificare”.

Stegulete galbene au mai primit Ministerul de Finante si cabinetul premierului in timp ce Ministerul Muncii a fost cel mai harnic si de aceea a primit un stegulet verde.

De asemenea, Alina Inayeh, director, Centrul de Resurse pentru participare publica a precizat faptul ca demersul Coalitiei se bazeaza pe regulamentele fondurilor structurale si practica tarilor membre.

Coalitia “ONG-uri pentru Fondurile Structurale” este formata din sapte organizatii neguvernamentale: Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Organizatia Salvati Copiii.