Daca numirea lui Dan Voiculescu in functia de vicepremier va ajunge pe masa presedintelui Basescu, acesta nu are de ales decat s-o semneze. Premierul Tariceanu isi freaca probabil mainile de incantare stiind ca seful statului se afla intr-o situatie fara iesire.

Daca Basescu spune "da", valideaza "solutia imorala", daca spune "nu", declanseaza o criza politica, de evitat pana la decizia finala privind data admiterii Romaniei in Uniunea Europeana. Este de presupus ca ultimul lucru dorit de Traian Basescu pentru mandatul sau ar fi fost tocmai acesta.

Sa fie constrans sa-l instaleze in fruntea executivului pe Dan Voiculescu, un profitor al tranzitiei politice si economice, pe care, cand nu l-a atacat, l-a ignorat.

El a sperat pana in ultimul moment ca PD va reusi sa desfiinteze postul de vicepremier in cadrul procesului de restructurare a guvernului, esuat si el intr-o formula care nu stirbeste puterea de decizie si, implicit, privilegiile aliantei din interiorul coalitiei, formate intre PNL, PC si UDMR.

Fostul vicepremier Copos era perceput ca un om de afaceri, asociat mai degraba clubului de fotbal Rapid decat Partidului Conservator, capusa politica dispretuita public de Basescu si de alegatorii Aliantei. In umbra lui Dan Voiculescu nu sta insa partidul descurcaret, ci Securitatea, un imperiu economic construit din bani a caror origine a fost descoperita de media in conturile politiei politice.

Probabil ca investirea lui Voiculescu va fi mai scrasnita decat aceea a liberalului Radu Stroe in fruntea Secretariatului General al Guvernului, caruia Basescu i-a daruit nu un document secret, ci propria ipocrizie stenografiata pe cateva pagini.

Respingerea lui Dan Voiculescu, caruia nu i se poate reprosa oficial decat imoralitatea, ar putea duce insa chiar la caderea guvernului, intr-un moment delicat pentru Romania.

Numai ca guvernul Tariceanu s-ar putea trezi cu un al doilea vicepremier cu probleme penale daca acuzatiile formulate de Radu Berceanu si Victor Ponta se vor dovedi adevarate. Nu ar fi deloc exclus ca subiectul Grivco sa ajunga pe masa procurorilor anticoruptie, cu atat mai mult cu cat prezinta semnalmente de viitor dosar.

Caz in care numirea lui Dan Voiculescu se va intoarce impotriva sustinatorilor sai de astazi, celor care l-au acceptat fara sa-si puna problema trecutului sau a prezentului sau.

Un deputat liberal, George Scutaru, afirma ca PNL ar fi refuzat nominalizarea lui Miron Cozma daca acesta ar fi fost propus de PC, un indiciu in privinta criteriilor liberalilor.

Intrebarea este daca nu cumva, in eventualitatea unor cercetari care sa-l vizeze pe Dan Voiculescu, va pierde mai mult cel care l-a propus fara sa tina cont de protestele democratilor si ale societatii civile, respectiv Calin Popescu-Tariceanu, si nu cel care l-a acceptat, Traian Basescu.

Tragicomic este insa faptul ca Dan Voiculescu si parazitul sau numit Partidul Conservator, parlamentar fara a fi participat vreodata la alegeri, fara votanti, fara structuri, fara ideologie, fara lideri, pot face in continuare jocurile pe scena politica romaneasca, paralizata inca de prea multe interese personale.