Germania debuteaza sub o presiune infernala. Tinarul antrenor Klinsmann nu a convins in pregatiri si chiar inaintea deschiderii a aflat ca omul de baza Michael Ballack nu poate fi folosit (o lovitura mai veche la gamba). Principala gura de foc a devenit Miroslav Klose, Werder Bremen, care a inscris 25 de goluri in sezonul intern.

La editia asiatica 2002, Klose a reusit un hattrick in prima intilnire, performanta pe care fanii o doresc reeditata.

Optimismul Germaniei a crescut, o tradeaza si reactia lui Franz Beckenbauer: “O simpla victorie, la debut, face uitat totul. Elimina tensiunea si cearta cu presa, iar drumul se netezeste”… pina in finala, fireste, kaiserul Franz vazindu-l pe Ballack eroul Mondialului, “chiar daca toata lumea vorbeste de Ronaldinho”.

Costa Rica tine in fata o arma redutabila, Paulo Wanchope. Cine va juca linga el, este o chestiune in sarcina antrenorului Guimaraes. La cit de bine ascunde cartile de joc, e limpede ca Alexandre Guimaraes nu a pierdut nimic din spiritul de lupta: “Unii dintre noi sunt foarte incintati ca jucam in seara deschiderii. E doar prima din cele trei finale pe care le avem de jucat. Deocamdata.”