Structura politico-civica pe care a infiintat-o Ion Iliescu - Polul social, rebotezat Forumul Democratic Roman (FDR) - a avut, miercuri seara, o prima intalnire de lucru, prilej cu care s-au luat primele masuri organizatorice concrete.

Nas la unirea a doi socialisti fara zestre

Fostul presedinte a provocat inceperea negocierilor de fuziune intre doua partide-componente ale FDR, Partidul Socialist si Partidul Alianta Socialista, a comandat „o platforma-program” si a anuntat inscrierea in Forum a un milion si jumatate de sindicalisti de la confederatia „Meridian”. In plus, a dispus, organizarea acestui tip de intalniri si in teritoriu.

Marele absent al intalnirii a fost Petre Roman, plecat la Timisoara sa organizeze o reuniune similara, dupa modelul celei din strada Atena.

Desi Ion Iliescu a tinut sa precizeze ca Forumul nu este o structura de partid, ci o parte a „societatii civile”, FDR are, dupa cum se vede, toate insusirile unei constructii politice si chiar electorale: are o conducere („grupul de reflectie”, alcatuit din unii membri ai PSD, din reprezentanti ai Fortei Democrate, ai Partidului Alianta Socialista, ai Partidului Socialist,

ai Partidului Social-Democrat Titel Petrescu, ai sindicatelor CNSLR Fratia, Cartel Alfa, Meridian, Uniunea Nationala a Producatorilor Agricoli, Romgaz si Metrorex), are un program si isi construieste structuri in teritoriu.

„Constructie la stanga PSD”

De altfel, Ion Iliescu a lasat sa-i scape ca viata poate oferi si posibilitatea unei „constructii mai solide la stanga PSD”, ceea ce nu este rau pentru viata politica. Surescitat de idee, senatorul PSD Razvan Theodorescu a spus cu voce tare ceea ce seful sau doar a sugerat.

El a anuntat ca liderii Forumului vor incepe sa mearga in teritoriu pentru a pune umarul la construirea filialelor: „Ca sa ne intalnim, sa discutam, sa ne pregatim...pentru ora H, citati-ma, pentru ora H...

Iar noi, cativa membri ai partidului condus de Mircea Geoana, suntem in aceasta structura si discutam si mergem inainte si speram ca, in 2008, sa avem rezultate bune si, in 2012, un PSD complet reformat”.

Printre iliescienii care au luat parte la intalnire s-au mai numarat Antonie Iorgovan, Ecaterina Andronescu, Dan Mircea Popescu (el joaca rol dublu, de reprezentant oficial al PSD si de „disident” din tabara lui Iliescu) si Ion Radoi.

Intalniri pe sub maslin

Preluand o idee de la Petre Roman, Iliescu i-a incantat pe oaspetii sai cu viziunea „maslinului”(Ulivo) - modelul politic din Italia lui Romano Prodi. Acesta ar presupune ca un partid mai mare sa se alieze intr-un pol ideologic cu mai multe partide mici si sa beneficieze de sprijinul organizatiilor neguvernamentale de stanga, al intelectualitatii si al sindicatelor.

“Daca Forumul este partid, nu colaboram”

„Am cerut statutul Forumului Democratic si hotararea de infiintare ca sa vedem clar ce este. Daca e vorba de o organizatie neguvernamentala, vom adera, daca este vorba de un partid politic, nu. Iar, daca vreodata se vor transforma din organizatie neguvernamentala in partid, vom rupe parteneriatul”, a declarat Ion Popescu, presedintele confederatiei Meridian.

Popescu a explicat ca propunerea de colaborare a venit din partea liderilor FDR, iar membrii confederatiei au fost incantati de problemele pe care si le-a propus sa le rezolve acestia: „Au vorbit de problema pensiilor, a sistemului sanitar, a satului romanesc, a energiei ... Oameni care sa se preocupe astazi de asa ceva gasesti rar”.

Articol integral in Gandul