Adolescentii devin un target preferat al bancilor. Comunicarea catre segmentul 14-18 ani nu a fost suficient exploatata pana acum. Bancile incep insa sa se axeze si pe produsele pentru juniori, intuind potentialul reprezentat de acest segment. Asa cum cele mai bune scoli infiinteaza si gradinite pentru a avea pe viitor asigurat numarul de elevi, cam in acelasi fel procedeaza si bancile.

Oferirea unor produse destinate exclusiv adolescentilor este o investitie pe termen lung. Adolescentul de azi, care abia invata sa folosesca un card, poate fi omul de afaceri de maine, ramas fidel bancii la care a avut primul card din viata sa.

Cardul vine odata cu cartea de identitate, depozitul-din prima zi de viata

Oferta bancilor raspunde nevoii tot mai mari de independenta, mai ales financiara, a adolescentilor. Iesirea in oras cu prietenii, mersul la filme sau la concerte, vacantele, shopping-ul sunt activitati curente ale tinerilor, mai cu seama ale celor din marile orase.

De la 14 ani, orice tanar poate avea propriul lui card, dupa ce in prealabil si-a convins parintii ca este suficient de matur pentru a-l utiliza. „Operatiunea Cardul” este si un exercitiu de testare a increderii pe care un parinte o poate avea in copilul sau. Cardurile sunt menite a dezvolta capacitatea minorului de a dispune si a gestiona sume de bani. Parintii pot deschide in numele minor

ilor depozite cu acumulare si capitalizare anuala a dobanzii. Un astfel de depozit poate fi alimentat si de alte persoane, astfel incat, minorul poate deveni posesorul unei mici averi.

BCR ofera adolescentilor un card fara comision de emitere

Cel mai nou card pentru adolescenti a fost lansat de BCR: Visa Electron Junior, un card de debit in lei. Cardul poate fi utilizat atat in tara, cat si in strainatate, in mediu electronic (terminale POS si/sau ATM-uri).

Tinerii intre 14 si 18 ani au posibilitatea de a utiliza cardul pentru plata de marfuri si servicii la comerciantii care accepta carduri. Cardul le permite sa ridice numerar de la ATM-uri sau de la ghiseele bancilor care accepta carduri.

Prin ATM-urile BCR, adolescentii pot plati, in locul parintilor, facturile curente de utilitati si servicii (electricitate, apa, gaze, salubritate, telefonie fixa si mobila, TV cablu); plata se face in functie de conventiile incheiate cu societatile furnizoare.

Visa Electron Junior poate fi utilizat si pentru transferuri de fonduri, prin intermediul ATM-urilor bancii, din conturile de card in conturile curente sau transferuri de fonduri in lei din contul de card de debit in lei in contul de economii in lei Maxicont BCR, prin serviciul plati facturi.Cu siguranta, cea mai intalnita operatiune va fi aceea de reincarcare a cartelelor de telefon mobil de la ATM-urile bancii.

Adolescentii pot obtine acest card fara a plati comision pentru emitere, reinnoire card, retragere numerar si interogare sold ATM BCR, alimentare cont card, plati facturi ATM si plata de marfuri si servicii la comerciantii acceptatori de carduri din tara.

Plafonul maxim de retragere a numerarului poate fi cuprins intre 10 sau 3.000 RON, iar pentru plata la comercianti, intre 50 RON si orice suma dorita, plafoanele fiind stabilite confom unui numar de 4 variante. Prima varianta da posibilitatea adolescentilor sa retraga maximum 10 RON, iar platile la comercianti nu pot depasi 50 RON in cursul unei zile.

Cea de-a doua varianta ofera acces la sume ceva mai mari: se pot retrage 30 RON, iar pentru platile la comercianti sunt disponibili 100 RON. Daca se opteaza pentru a treia varianta, adolescentul poate retrage 50 RON, iar pentru platile la comercianti ii stau la dispozitie 300 RON.

Varianta a patra este aceea care ofera un plafon maxim de retrageri de 3.000 RON intr-o zi, iar pentru plata comerciantilor nu exista nicio restrictie. Tanarul poate cheltui atat de mult cat ii permit fondurile pe care parintii i le-au pus la dispozitie.

La implinirea varstei de 18 ani, banca blocheaza accesul la contul cardului BCR Visa Electron Junior si emite un card de debit BCR Visa Electron, in lei. In contul acestui card se va transfera soldul creditor-debitor al cardului Visa Electron Junior. Noul card va fi emis fara a mai fi nevoie de completarea vreunei cereri. Dobanda pentru disponibilitatile din contul de card este de 0,25% pe an.

Pentru a emite un card Visa Electron Junior, banca solicita actele de identitate, in original si copie, ale beneficiarului si, respectiv ale reprezentantilor minorului, documente prin care este atestata calitatea de reprezentanti legali ai minorului, cererea si contractul de emitere card.

BRD le lanseaza adolescentilor invitatia la un Sprint

BRD are pentru pusti cardul Sprint, un card international de retragere de numerar, emis in lei, sub marca Cirrus. Implinirea varstei de 14 ani ii poate aduce tanarului un card adaptat resurselor sale financiare, dar si stilului de viata. Posesorul unui card Sprint are acces permanent la banii din contul sau, de la orice ATM din tara sau din strainatate care are afisata sigla Cirrus.

Comisioanele reduse si dobanda speciala au fost gandite in asa fel incat sa rapunda cerintelor adolescentilor.

Tanarului i se ofera nu doar posibilitatea de a cheltui, ci si reversul monedei: economisirea unor sume de bani si transferarea lor intr-un cont de economii, Atusprint, in lei, EUR sau USD. Dobanda este fixa, stabilita pentru fiecare trimestru calendaristic. Ea se calculeaza de doua ori pe luna, la date fixe, 1, respectiv 15 ale lunii.

Sumele care se depun in aceste zile sunt purtatoare de dobanda din ziua respectiva. Adolescentul poate depune sau retrage bani oricand, nefiind conditionat in niciun fel. Invata astfel sa isi gestioneze singur banii.

Lunar, banca le trimite acasa tinerilor un extras de cont cu toate operatiunile efectuate.

Orice adolescent poate avea un astfel de card daca merge impreuna cu unul dintre parinti la orice agentie a bancii. Completarea unui formular este suficienta pentru ca in cateva zile, banca sa emita un card pe numele adolescentului.

Un Sprint de 10

Cardul Sprint pregateste terenul pentru Cardul 10, destinat tinerilor de peste 18 ani. Cardul 10 este un card de debit in lei, cu utilizare nationala, creat in mod special pentru liceeni sau studenti. Platile la comercianti, incasarea bursei sau a salariului devin operatiuni mult mai simple, dar si mai sigure prin intermediul unui card.

Comisioanele pe care banca le ofera in mod gratuit (emitere, interogare sold la ATM-urile proprii, emitere extras de cont, plata la comercianti, plata facturilor pentru diverse retele de la ATM-urile bancii) sunt un punct de atractie pentru tineri.

Articol integral in GhiseulBancar.ro