Evolutia economica din ultimii ani dar si proiectiile pana in 2008 arata ca decalajul economic dintre regiunile din Romania va ramane la acelasi nivel iar in perspectiva efectelor pozitive ale atragerii fondurilor structurale se estimeaza ca diferentele se vor reduce, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

In perioada 2006 - 2008, Bucuresti va fi singura regiune care va depasi ca ritm de crestere economica media nationala.

Potrivit studiului CNP, reducerea disparitatilor regionale va deveni vizibila la nivelul anului 2008, chiar si in acele zone care au avut probleme anul trecut. In acest sens, neaccentuarea decalajelor dintre regiuni precum si perspectiva atragerii de fonduri structurale sunt principalele premise.

Desi toate regiunile vor avea cresteri care se vor apropia de media nationala, doar cresterea economica din Bucuresti va reusi sa depaseasca aceasta medie.

Astfel, ritmul de crestere a produsului intern brut al Bucurestiului este estimat la 6,6% in 2006, 7,1% in 2007 si 6,8% in 2008, in conditiile in care media cresterii economice nationale este estimata de autoritati la 6,0% in acest an, 6,2% in 2007 si 6,3% in 2008.

In afara Bucurestiului, cresterea economica a urmat o directie vest-est. Zonele de Vest si cea de Centru ale tarii au fost avantajate de pozitia lor mai apropiata de pietele vestice si de dependenta lor mai redusa de sectorul primar. Pana acum, ele au beneficiat mai mult de investitii straine directe.

Zonele subdezvoltate sunt concentrate in Nord - Est, la granita cu Moldova, si in Sud, de-a lungul Dunarii.

Anul trecut, in afara de Bucuresti care a avut o crestere de 7,3%, regiunea de Vest fost singura care a depasit media de crestere economica nationala care a fost de 4,1%, la jumatatea celei din anul 2004, cand a fost de 8,3%.

In privinta castigurilor salariale, in 2005 doar doua regiuni au avut castiguri salariale peste media nationala (Bucuresti: cu 23,4% si cu Sud - Vest: 0,3%). In regiunea Sud-Vest, judetul Gorj ridica nivelul salariului peste medie si aceasta datorita zonei miniere de pe teritoriul acestuia.

Castiguri salariale semnificativ sub media nationala s-au inregistrat in regiunile Nord - Est (cu 10,3%, fiind cele mai mici castiguri), Centru (cu 8,2%) si Nord - Vest (cu 6,5%).

Pentru perioada 2006-2008, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o crestere a castigurilor salariale medii nete la nivel national de 37,1% si de 17,5% a salariului real si apreciza ca majoritatea regiunilor vor atinge in aceasta privinta nivelul national sau vor fi superioare acestuia.

In perioada mentionata, salariul mediu net va inregistra cresteri cuprinse intre 34,4% (regiunea Bucuresti) si 40,0% (regiunea Vest).

In privinta somajului, cel mai ridicat nivel in anul 2005, s-a inregistrat in regiunile Nord - Est, Sud - Est, Sud, Sud - Vest si Centru cu rate ale somajului peste media nationala (5,9%) iar cel mai scazut nivel a fost inregistrat in regiunea Bucuresti (2,8%).

Pentru perioada 2006-2008, Comisia estimeaza o scadere a ratei somajului in toate cele 8 regiuni din Romania (regiunea Vest 5%, Nord - Vest 3,8% si Bucuresti 2,2%, la nivelul anului 2008).