Instrumentul de verificare a averilor demnitarilor a impartit organizatiile neguvernamentale in doua tabere: sustinatori si critici ai ministrului Justitiei.

Transparency International (Victor Alistar) impreuna cu Fundatia pentru o Societate Deschisa (Renate Weber) si Centrul pentru Resurse Juridice (Georgiana Iorgulescu) au criticat, la unison, recentul proiect privind infiintarea Agentiei pentru Integritate plus citeva articole din Codul penal, legate de interceptarile telefonice, proiecte initiate de Ministerul Justitiei.

Modificarile Codului urmeaza sa intre in vigoare in maximum o luna, pe cind proiectul Agentiei mai poate fi modificat. De exemplu, reprezentantii celor trei ONG-uri considera ca proiectul Agentiei de Integritate are „citeva carente“ majore cu consecinte grave atit in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, cit si eficienta luptei impotriva coruptiei.

Inregistrarile fara mandat, alt motiv de disputa

Pe de alta parte, Macovei spune ca s-a intilnit „luni intregi“ cu toate ONG-urile. „Am primit obiectiile si le-am dat in lucru la cei care lucreaza la acest proiect.

Cele trei organizatii se refera insa la un proiect intocmit de Transparency International si care e in Parlament neadoptat din 2004, si, asa cum lor nu le place acesta, nici mie nu-mi place acela“, mai declara Macovei. Ministrul le-a mai cerut, in acelasi timp, tuturor celor care au de facut comentarii sa le trimita „cit mai repede“.

In ceea ce priveste Codul penal, „consideram ca inacceptabila posibilitatea procurorilor de a efectua inregistrari timp de doua zile fara mandat de la judecator“, spun reprezentantii celor trei organizatii neguvernamentale.

Macovei ii contrazice: „Cu aceasta inregistrare procurorul se duce la judecator, care i-o confirma sau nu. Daca nu, procurorul este obligat sa distruga inregistrarile, deci nu le poate folosi. Procurorul poate decide o interceptare sau o inregistrare numai in situatie de urgenta, pe care trebuie sa o motiveze in scris“. Lista de critici nu se opreste insa aici.

Sustinatorii lui Macovei contraataca

Exista si o tabara pro ministrul Justitiei. De exemplu, Radu Filipescu, de la Grupul de Dialog Social, crede ca „nu e o situatie normala, e o situatie in care, din cauza unei perioade lungi in care nimeni nu a facut nimic, la ora actuala, trebuie luate masuri putin mai aspre decit ar fi normal. Cele trei ONG-uri acuza abuzuri impotriva drepturilor omului.

Eu cred ca daca aceste abuzuri vor aparea, masurile pot fi corectate mai tirziu, insa pentru ministrul Justitiei forma proiectului de acum este o prioritate accentuata. Pot fi valabile ambele variante, dar in acelasi timp se pot discuta. Important este sa apara legea, iar daca apar si abuzuri, se pot face corectii“, a mai spus Filipescu.

Si presedintele Societatii Academice Romane are un punct de vedere diferit de al taberei „contra Macovei“.