Festivalul International de Film Transilvania la final! Teatrul National din Cluj-Napoca s-a transformat sambata seara intr-un adevarat vulcan. Pe ritmurile de foc ale Fanfarei Ciocarlia din satul Zece Prajini s-a tras cortina celei de-a cincea editii a TIFF-ului.

Un public care a aplaudat frenetic, in picioare, marele castigator al TIFF 2006, filmul A fost sau n-a fost?. Debutul in lung metraj al regizorului Corneliu Porumboiu a castigat sambata seara Trofeul Transilvania pentru Cel mai bun film aflat in Competie. Dar nu numai atat.

Tot filmul sau, care are deja in palmares un premiu important obtinut la Cannes 2006, Camera d’Or, a fost si favoritul publicul, ocupand locul intai in votul publicul clujean si castigand astfel Premiul Publicului.

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lung metraj, oferit de HBO, i-a revenit aceluiasi Corneliu Porumboiu, care a declarat razand: “Eu in toata scoala n-am luat trei premii. Sunt foarte fericit si sper doar, ca oriunde va rula, filmul sa aiba spectatori ca la Cluj.”

Foarte controversat la Cannes si mult asteptat la Cluj, filmul Taxidermia, i-a adus lui Gyorgy Palfi Premiul de regie, oferit de Castel Film. Regizorul ungur a fost unul dintre invitatii importanti ai TIFF 2006, un reprezentant de marca al Zilei Maghiare la TIFF, intalnindu-se de doua ori cu publicul clujean.

Premiul pentru cea mai buna interpretare, oferit de Vitrina Advertising, a plecat in Danemarca, fiind acordat actorului din filmul Soap, David Dencik.

Imaginea filmului 13-Tzameti a fost considerata de catre Juriul TIFF drept cea mai convingatoare si patrunzatoare totodata. Premiul pentru imagine, oferit de Kodak Cinelabs Romania, i-a revenit operatorului Tariel Meliava.

Juriul TIFF, format din regizorul Radu Mihaileanu, actrita Anamaria Marinca, istoricul si criticul de film David Robinson, regizorul Kornel Mundruczo si directoarea Centrului Islandez de Film Laufey Gudj?nsd?ttir a mai acordat si doua mentiuni speciale : Cladirea iacubiana si documentarul Viva Zapatero!.

"A fost un TIFF cu mult mai multe evenimente, filme, invitati decat in editiile precedente, ceea ce a dat ceva mai multa bataie de cap echipei, dar a fost o provocare pe care cred ca am dus-o cu bine pana la capat" a declarat "parintele" festivalului, Tudor Giurgiu pentru HotNews.ro.

"Mi s-a parut ca finalul Galei de Inchidere, pe muzica Fanfarei Ciocarlia, nu a facut decat sa caracterizeze pe deplin atmosfera celor zece zile de festival. Am ras, am aplaudat, ne-am dat seama ca de abia asteptam sa mai treaca un an si sa ne intoarcem la Cluj."

a adaugat pentru HotNews.ro directorul TIFF, Mihai Chirilov

TIFF-ul nu se lasa si mai are un cuvant de spus. Publicul din Bucuresti amator de filme unul si unul va fi si el rasfatat de catre organizatorii Festivalului International de film Transilvania si asta pentru ca, pret de 11 zile (12-23 iunie), TIFF se muta in Capitala, ducand mai departe traditia inceputa la Cluj.

Cinemateca Union, curtea British Council si cinema Elvira Popescu vor gazdui zilnic proiectii ale celor mai importante filme din TIFF-ul clujean.