Trei detinuti arabi de la baza militara Guantanamo s-au sinucis, azi noapte, spanzurandu-se cu hainele si curelele lor. Ei sunt primii prizonieri care mor la baza americana unde sunt retinuti suspectii de terorism capturati de Statele Unite, anunta oficiali americani, citati de Reuters.

Fortele americane au precizat ca gardienii de la inchisoarea din Cuba au gasit doi sauditi si un yemenit spanzurati in celulele lor, dupa miezul noptii de sambata, iar incercarile de resuscitare au fost zadarnice.

La baza din Guantanamo se afla circa 460 de cetateni straini, retinuti mai ales in Afganistan, unde trupele americane lupta impotriva talibanilor si a militantilor al-Qaida.

Oficiali americani au declarat ca nu exista niciun indiciu ca sinuciderile ar fi o reactie la uciderea liderului retelei al-Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, miercuri, intr-un raid american.

Comandantul de la Guantanamo Bay, Harry Harris, a declarat ca sinuciderile reprezinta acte de "lupta asimetrica", care au legatura cu o credinta "mistica" aparuta in inchisoare, potrivit careia moartea a trei detinuti ar permite eliberarea tuturor prizonierilor. El considera ca sinuciderile reprezinta un act de razboi:

"Sunt destepti, sunt creativi si hotarati. Nu au nici un respect fata de viata, nici a noastra, nici a lor. Cred ca nu a fost un act de disperare, ci un act de razboi asimetric indreptat impotriva noastra".

Militarii americani au afirmat ca trupurile neinsufletite au fost tratate "cu tot respectul". Cei trei detinuti au facut in repetate randuri greva foamei si au fost alimentati fortat. Toti au scris scrisori inainte de a se sinucide, dar nu a fost facut public continutul acestora.

Din ianuarie 2002, cand a fost deschisa tabera de la Guantanamo Bay, 23 de detinuti au fost implicati in 41 de tentative de sinucidere, in 29 de cazuri incercand sa se spanzure.

"Aceste sinucideri regretabile sunt rezultatul anilor de detentie arbitrara si reprezinta cel mai recent act al tragediei generate de incercarile administratiei SUA de a eluda legea", considera organizatia pentru apararea drepturilor omului, Amnesty International, care a cerut de mai multe ori inchiderea taberei in urma criticilor acide venite din partea organizatiilor pentru drepturile omului.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a declarat ca presedintele Bush s-a aratat foarte ingrijorat de vestea ca trei detinuti de la baza militara Guantanamo s-au sinucis.