Liderii Uniunii Europene cer Turciei sa se alature recent infiintatului Tratat energetic ce cuprinde tarile din Europa de sud-est si al carui scop este intarirea colaborarii dintre statele membre in perspectiva integrarii europene.

Desi Turcia si-a manifestat constant intentia de a se alatura Uniunii Europe, a refuzat insa sa se alature Pactului energetic balcanic, ce reuneste opt tari din sud-estul continentului si care a fost gindit ca o faza initiala de colaborare regionala inaintea integrarii acestor tari in Uniunea Europeana.

Pactul a fost semnat in octombrie anul trecut si include Albania, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Romania, Serbia-Muntenegru, Macedonia si Kosovo. Lor li se alatura, ca partener, Uniunea Europeana.

Turcia nu a dorit sa se alature pina acum acestei formule de colaborare regionala. Conform publicatiei bulgare Novinite.com, Comisarul European pentru Energie Andris Piebalgs a evitat inca o data, duminica, sa ofere un raspuns la refuzul Turciei, dar a aratat ca Bruxelles-ul este decis sa creasca presiunile asupra Ankarei.

Piebalgs a adaugat ca Norvegia, Ucraina si Moldova au statut de "observatori" la Tratatul energetic balcanic si pot sa se alature acestuia in viitorul apropiat.

Pactul, care urmeaza sa intre in functiune in luna iulie, isi propune ca statele semnatare sa isi armonizeze legislatia in domeniul energetic cu cea europeana, sa isi unifice retelele de distributie si, nu in ultimul rind, sa ofere populatiei energie curata si la un pret convenabil.