O femeie frumoasa, milioane de lire sterline, armament, ramificatii politice la nivel inalt. Povestea fregatelor englezesti lansate cu spaga in apele teritoriale romane are toate ingredientele unui story cu audienta mare pe orice meridian.

Scandalul international marcheaza din nou Romania cu stegulet negru pe harta Europei, la scurt timp dupa ce raportul Marty ne-a asezat pe traseul lagarelor mobile ale CIA. Se vede treaba ca, daca pe uscat am mai rezolvat-o cu ingalbenitul steguletelor rosii, marile amenintari la adresa Romaniei vin acum din aer si de pe mare. Ca si aviara, tot de sus ne-a cazut!

Povestea cu navele de lupta risca sa devina cea mai grea afacere de coruptie din istoria Romaniei. Daca se va dovedi adevarata acuzatia produsa dincolo de Canalul Manecii, fregata va deveni nava-amiral a spagii romanesti.

De un comision de aproape 10 milioane de euro, cu indicii cat de cat concrete, nu s-a mai vorbit pana acum. Au mai fost vorbele goale ale lui Vadim Tudor despre sutele de milioane de euroi de la privatizarea Petrom si, la mare distanta, cele 2 milioane, care ulterior s-au facut sute de mii, si alea neprobate, din dosarul Pavalache - Miki Spaga.

E o poveste mult prea groasa ca sa moara, ca toate povestile romanesti, dupa 3 zile, sufocata de alte istorii mai decoltate. Si totusi, autoritatile romane par sa exerseze din nou stramoseasca tactica a ingroparii rahatului.

De la izbucnirea la Londra si in tara a scandalului, n-am vazut nici un oficial roman iesind sa isi exprime ferm si convingator ingrijorarea si sa anunte hotarat ca institutiile abilitate lucreaza la depistarea vinovatilor locali, daca acestia exista.

Dna ministru Macovei e ocupata sa se ia in clont cu fostii colegi oengisti care-i contesta Agentia de Integritate. Dl premier Tariceanu are treaba cu partenerii de Alianta, care ii strang mana in usa Palatului Victoria, sa semneze restructurarea.

Dl presedinte Basescu e cu ochii pe ceas sa nu sara programul de gimnastica recuperatorie. Cu atat mai greu de inteles e tacerea generalizata, cu cat scandalul spagii pluteste in apele teritoriale ale adversarilor Puterii de acum (ca PSD-ului i-a placut sa fie, intre 2000 si 2004, partid-stat, asa ca la orice nivel s-ar fi comis frauda, sigur era pesedist autorul!).

Pentru ca penibilul sa fie absolut, in vreme ce Puterea se fofileaza din calea vaselor de lupta, tocmai PSD vine si cere public o comisie parlamentara de ancheta! Ar fi de ras, daca nu i-am cunoaste pe oamenii lui Geoana drept campioni ai unor astfel de diversiuni demagogice.

Si, oricum, eficienta controalelor parlamentare e masurabila in cele doua exemple recente de crize majore: gripa aviara si avioanele CIA.

Daca in privinta pasaretului de Codlea deputatii si senatorii n-au deslusit nici ei dilema puiului de curca sau a curului de puica, in cazul aeronavelor-puscarie comisia a aterizat fortat cand comandantul Norica Nicolai a luat mainile de pe mansa ca sa-si ocroteasca nepoata zburdalnica.

Pe linia anchetatorilor, aceeasi tacere, care nu pare sa aiba legatura cu discretia rece a profesionistilor, ci cu habarnismul tipic romanesc. Desi se lauda ca „erau pe caz” de vreo luna, politistii si procurorii nostri nu au miscat nici o fila la dosarul fregatelor pana cand n-a izbucnit scandalul in presa britanica si romana.

Ba ca si-au declinat competentele unii altora, speriati de marimea prejudiciului, ba ca s-au luat cu procedurile procesuale pentru constituirea comisiei rogatorii cerute de britanici...

Una peste alta, abia vineri, dupa pranz, au catadicsit cativa inspectori DNA ratutiti sa descinda la sediul firmei sotilor George - pe care noi, gazetarii, il descoperiseram cu ceva vreme inainte - sa ridice probe.

Pai ce probe sa mai gasesti, la 3 zile dupa ce ziarele vuiau de povestea lui Barry si a Georgianei, a milioanelor de lire si a spaguitilor din Romania?!

Abia in astfel de cazuri cu implicatii internationale putem masura cu adevarat eficienta institutiilor romanesti. Cand scandalurile de coruptie sunt strict izolate intre granitele carpato-danubiano-pontice, ele mor aici, pe limba noastra.

Ani de zile ne-am bucurat si am sperat ca ce nu face guvernul de la Bucuresti va face, pentru el, Bruxelles-ul. Acum nu ne ramane decat sa speram ca ce nu face Justitia romana vor face anchetatorii de la Londra. Poate asa, daca tot n-am aflat in 16 ani cine a vandut pe spaga flota comerciala ca fier vechi, vom descoperi cine a cumparat pe spaga fier vechi drept flota militara.