Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis luni, 12 iunie a.c., Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.

8/2006 privind aprobarea unor masuri financiare pentru operatorii economici de sub autoritatea Ministerului Economiei si Comertului pe anul 2005, urmand ca Parlamentul sa decida forma finala a acestei Legi, informeaza departamentul de presa al administratiei prezidentiale.

Presedintele Basescu atrage atentia ca Legea trimisa spre promulgare prevede scutirea de la plata a obligatiilor datorate si neachitate catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul asigurarilor pentru somaj a unor operatori economici din subordinea Ministerului Economiei si Comertului. Aceste obligatii se ridica la valoarea de 326.261.303 lei (RON).

In adresa transmisa Parlamentului Romaniei, seful statului arata ca, in aceasta forma, Legea poate afecta angajamentele asumate de Romania la Uniunea Europeana in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de stat. „Astfel cum sunt formulate, atat in legea de aprobare cat si in Ordonanta nr.

8/2006, scutirile de la plata obligatiilor financiare acordate au semnificatia unor ajutoare de stat lipsite de caracter reversibil.

Este de natura legii sa stabileasca, in acest caz, o conditionare a acordarii scutirilor respective de elaborarea si aplicarea unor proiecte de restructurare ce ar permite functionalitatea persoanelor juridice beneficiare”, se precizeaza in cererea de reexaminare.

Presedintele Basescu sustine ca, prin aceasta, s-ar evita repetarea situatiei prin care, peste o alta perioada de timp, ar trebui acordate noi scutiri pentru a pastra in functiune respectivele societati.

„De asemenea, s-ar asigura posibilitatea recuperarii de catre stat a unor sume prin impunerea veniturilor si operatiunilor comerciale a respectivilor operatori economici”, se mai arata in expunerea de motive.

De asemenea, presedintele Romaniei aminteste ca toate actele normative care au avut drept obiect prezentele scutiri, incepand cu Legea nr 511/2004 a bugetului de stat pe anul 2005 si continuand cu modificarile articolelor 18 si 19 ale acestei legi, au precizat expres ca toate scutirile de la plata se vor acorda cu „respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, dupa autorizarea acestora de catre Consiliul Concurentei”.

In avizul Consiliului Concurentei se prevede ca acordarea acestor scutiri de la plata trebuie sa aiba un caracter ,,esentialmente reversibil’’, or avizul si solicitarea ulterioara a Consiliului au fost preluate doar in parte, astfel ca legea referitoare la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2006 trebuie sa cuprinda aspectele tehnice semnalate de aceasta autoritate.