Oficiali din SUA, Japonia si UE negociaza cu Rusia posibilitatea accesului pe pietele de transport si de distributie din Occident pentru companiile energetice rusesti.

Occidentul lucreaza la un program comun cu Rusia, ce urmeaza a fi semnat la summitul G8, la St. Petersburg, in iulie, conform caruia Rusiei i se permite accesul pe pietele occidentale. La schimb, Moscova trebuie sa recunoasca principiile economice internationale si sa permita accesul investitorilor straini pe piata energetica din Rusia.

Cele doua parti cauta un limbaj comun intr-un domeniu care pare deja a fi subiectul anului 2006, si anume “securitatea energetica”.

Intelesuri diferite

“SUA, Europa si Rusia incearca sa ajunga la un numitor comun inaintea summitului din iulie, si sint sanse destul de mari ca acest lucru sa se intimple”, crede Daniel Yergin, presedintele Cambridge Energy Research, care a facut aceste afirmatii dupa ce a discutat cu oficiali rusi si europeni.

“Pentru noi, termenul de securitate energetica inseamna tocmai permisiunea de a investi pe pietele occidentale, afirma Igor Shuvalov, negociatorul-sef din partea Rusiei. Acesta a mai spus ca Rusia este pregatita sa permita investitorilor straini sa exploreze cimpurile bogate in gaze naturale din zona Marii Barents.

Pentru europeni insa, “securitatea energetica” poate fi obtinuta numai daca Rusia se obliga sa asigure necesarul cu gaze naturale si sa nu mai inchida “robinetul”, asa cum s-a intimplat la inceputul anului. Viziunea americana in ceea ce priveste “securitatea energetica” se traduce in primul rind prin reducerea dependentei de petrolul din Golful Persic.

Rusii au descoperit America

Pina acum, companiile de stat rusesti si-au aratat intentia de a investi in special pe pietele europene. Mai nou insa, Gazprom si Lukoil au anuntat ca doresc sa investeasca in conductele de gaz lichefiat de pe coasta de est a SUA.

Expertii americani se asteapta insa ca aceasta informatie sa fie primita la fel de “entuziast” ca si stirea conform careia securitatea porturilor americane urma sa fie asigurata de o firma din Dubai!

Antimonopol

O alta tema fierbinte la summitul G8 va fi situatia din zona Marii Caspice. Dupa caderea URSS, SUA sustin orice proiect de construire a unor conducte, prin care sa se transporte gaz sau petrol spre Europa, care sa nu treaca insa prin Federatia Rusa. “Rusia va fi intotdeauna un exportator major si o ruta de tranzit importanta.

Ceea ce incercam noi sa obtinem este sa ne asiguram ca nu va exista un monopol pe energie, pentru a evita pe viitor manipularea pietei mondiale de catre un singur actor”, a declarat un oficial american pentru ,,The New York Times’’.

In paralel, rusii lucreaza la un proiect de sprijinire a tarilor cele mai sarace din Africa. Alexei Kudrin, ministrul de Finante de la Moscova, a propus stergerea datoriei de aproximativ 250 de milioane de dolari pe care statele din Africa o au catre “Clubul de la Paris”.

Articol integral in Cotidianul