Gheoghe Pogea nu va mai fi vicepremier, iar Gheorghe Dobre a fost inlocuit cu Radu Berceanu la Ministerul Transporturilor . O prima mutare a Partidului Democrat in actiunea de parasire a cabinetului Tariceanu.

PD a decis ieri retragerea vicepremierului Gheorghe Pogea - coordona-torul ministerelor economice - din guvern si refuza sa faca vreo nominalizare pentru ocuparea postului vacant de la Palatul Victoria.

Mutarea, raspuns la refuzul PNL, PC si UDMR de a restructura executivul, a fost dublata si de retragerea ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, democratii trimitandu-l in locul acestuia in guvern pe senatorul Radu Berceanu.

Deciziile luate peste capul lui Tariceanu, in ale carui atributii intra restructurarea si remanierea guvernului, il pun pe premier in fata unei alegeri dificile: fie va accepta conditiile PD de schim-bare a structurii cabinetului - fara sa tina cont de punctul de vedere al propriului partid si al celorlalti doi parteneri de guvernare, PC si UDMR -, fie va refuza in continuare restructurarea,

asumandu-si riscul unei opozitii din interior, dublata de cea a presedintelui Traian Basescu.

Misiunea lui Tariceanu va fi cu atat mai dificila cu cat va fi nevoit sa stea la aceeasi masa cu Dan Voiculescu, vicepremier, si Radu Berceanu, ministru, conflictul deschis dintre cei doi ajungand deja in stadiul de pronuntare a instantei.

Sfat de taina cu Basescu

Democratii au decis sa restructureze guvernul in locul premierului Tariceanu duminica, dupa o intalnire prelungita pana spre dimineata, cu presedintele Traian Basescu.

Mai mult, ei l-au anuntat pe seful guvernului de strategia asumata pe cont propriu de PD dupa sedinta conducerii PNL si dupa ce momentul declaratiilor se consumase.

Luati prin surprindere, multi dintre acestia si-au pus intrebarea "care este urmatoarea mutare", comentand inaintea intalnirii ca in logica deciziilor urmeaza retragerea de la guvernare si declansarea alegerilor anticipate.

Astfel, scenariul PD, esuat anul trecut, dar si in aceasta primavara, ar urma sa fie pus in practica imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in ianuarie 2007.

Boc: "PD a vrut sa-si tina promisiunea"

Liderii PD si-au motivat oficial deciziile prin faptul ca vor sa-si onoreze o promisiune facuta public. "PD a luat decizia de a respecta lucrurile pe care le-a declarat si, in consecinta, isi va retrage vicepremierul, pe Gheorghe Pogea, din cabinet si nu va face o alta nominalizare in locul Domniei Sale.

Articol integral in EVZ