Proiectul ministrului justitiei, Monica Macovei, privind infiintarea unei Agentii Nationale de Integritate (ANI), care sa controleze averile demnitarilor, a rupt in doua coalitia majoritara. PD sprijina neconditionat proiectul lui Macovei, in timp ce UDMR este impotriva.

Duminica, presedintele UDMR, Marko Bela, a spus ca nu este de acord ca ANI sa fie o structura independenta, trebuind sa fie supusa controlului, fie al parlamentului, fie al Consiliului Superior al Magistraturii. Ieri, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat ca proiectul lui Macovei este mai rau ca legea ceausista privind controlul averilor ilicite.

- In calitatea de presedinte al Comisiei senatoriale pentru drepturile omului, care dintre prevederile acestui proiect va deranjeaza cel mai tare?

- Proiectul incalca niste drepturi fundamentale. Incep insa cu o problema politica. In 2004, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege, care este in Senat, si intrebarea logica este de ce nu finalizam proiectul respectiv. Avem timp sa o facem pana la sfarsitul sesiunii.

De ce trebuie sa incepem un proiect care nu este adoptat nici de guvern? Momentul este ales intentionat, pentru ca se forteaza nota fie pentru o sesiune extraordinara - dar va fi prea putin probabil sa se ajunga la o solutie -, fie pentru asumarea raspunderii. Solutia asumarii raspunderii o resping categoric si eu, si UDMR, pentru ca o lege de asemenea importanta trebuie dezbatuta de parlament.

- Care sunt obiectiile de natura juridica?

- Nu sunt de acord ca inspectorii Agentiei sa poata sechestra, sa faca cercetari financiare, prealabile sau de fond.

- Acum, astfel de acte sunt efectuate de procurori, politisti, judecatori...

- Exact. Acest sistem juridic trebuie pastrat, iar Agentia, cand constata nereguli in declaratiile de avere, trimite Parchetului de pe langa Inalta Curte sesizarea, iar Parchetul face urmarirea penala, pe procedura penala. As vrea sa va spun ca, acum, Agentiei i se permite sa faca cercetari prealabile, care nu sunt penale. Agentia nu este obligata sa ma sesizeze, o face fara ca eu sa stiu.

Daca ajunge la concluzia ca doreste sa porneasca impotriva mea cercetarea, vine si imi prezinta un material in care eu nu mi-am spus punctul de vedere. Or, un principiu fundamental al drepturilor omului este respectarea dreptului de aparare.

Deci, din primul moment, eu trebuie sa stiu ca impotriva mea s-a pornit orice fel de cercetare, trebuie sa fiu citat si trebuie sa am drepul de a ma apara din prima clipa.

Articol integral in Adevarul