In Raportul trimestrial asupra inflatiei, publicat ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inserat si un capitol referitor la evolutia cursului de schimb in urmatoarea perioada.

"Sporirea sezoniera a remiterilor din strainatate ale nerezidentilor", ca si dinamica ridicata a investitiilor directe si de portofoliu sunt vazute, aici, ca "influente divergente" ce vor modifica traiectoria ratei de schimb.

Altfel spus, de cate ori romanii plecati in strainatate vor trimite masiv bani acasa ori vreo investitie directa isi va face resimtit impactul semnificativ, cursul de schimb se va destabiliza, indicand aprecieri sau deprecieri bruste ale valutelor in raport cu leul romanesc.

Euro, cea mai sensibila valuta

In general, romanii plecati la munca in strainatate sunt platiti in euro, iar dolarul este "legat" de moneda unica europeana prin alte resorturi, astfel ca influentele amintite de BNR se vor exercita mai mult asupra cursului leu/euro.

Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari - CFA Romania -, ne-a declarat ca este posibil ca fluctuatiile cursului sa ajunga la amplitudini de plus-minus 10%.

"In vacanta de vara, romanii care au muncit in strainatate vin acasa si, pe langa acoperirea cheltuielilor obisnuite cu intretinerea, ei investesc in lucrari de constructii", a remarcat Dragos Cabat, explicand astfel "boom-ul" inregistrat in acest domeniu in 2006.

Iulie-august, perioada critica

"In lunile iulie si august sunt concedii in toata Europa, astfel ca si romanii se intorc acasa. Anul trecut, in aceasta perioada, am avut si cotatii de 3,43 RON/EUR, dar va fi greu ca in 2006 sa ajungem la aceste niveluri. Sunt insa toate sansele ca euro sa coboare sub pragul de 3,5 RON", este de parere Florin Catu, analist financiar in cadrul Grupului ING Romania.

El spune ca printre ceilalti factori care ar putea presa cursul valutar se numara "liberalizarea contului de capital si publicarea, in toamna, a Raportului de tara al Consiliului Europei privind Romania".

Taxa pe viciu a miscat tinta de inflatie

Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul National de Statistica, inflatia pe primele cinci luni a ajuns la 2,52%, iar cea anualizata (mai 2006/mai 2005) a fost de 7,26%, ceea ce denota o deviere usoara de la tinta stabilita pentru acest an, de 6,5%.

Cea mai importanta influenta asupra acestei evolutii a avut-o scumpirea cu 8,94% a tutunului si tigarilor, ca urmare a aplicarii, in aceasta primavara, a taxei pe viciu. Fata de luna precedenta, indicele preturilor de consum din mai a crescut cu 0,6%, situandu-se peste media lunara a acestui an.

Articol integral in Adevarul