Contabilii romani vor traversa in urmatoarele sase luni cea mai dificila perioada din viata lor, dupa aderare Romania urmand sa treaca printr-o adevarata revolutie a TVA. Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, cel putin in domeniu TVA, aproape nimic din ceea ce prevedea legislatia in domeniu nu mai ramane in picioare.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA), desi nu este caracterizata de o cota fixa la nivelul UE, beneficiaza de sistem de TVA intracomunitar ce reglementeaza operatiunile cu bunuri intre statele membre. Pe langa necesitatea investitiilor in resurse umane, firmele vor trebui sa-si modernizeze si sa-si adapteze logistica si sistemele informatice.

„Este probabil ca noile reguli in privinta TVA, mai ales cele aplicabile la data aderarii la UE, sa creeze probleme agentilor economici in intelegerea noilor concepte, cat si in implementarea lor in sistemele informatice proprii.

Va fi necesara adaptarea sistemelor informatice la noile cerinte referitoare la raportare (definirea regulilor de validare, raportarea Intrastat) si la facturare (noi informatii obligatorii la nivelul facturilor). Optional, vor fi necesare masuri de securitate si continuitate pentru facturarea electronica si stocarea electronica a facturilor.

De aceea, nu trebuie subevaluat timpul necesar pentru schimbarile obligatorii, fiind recomandabil ca agentii economici sa-si inceapa planificarea in acest sens si sa-si formeze echipe dedicate“, afirma Marta Popa, partener al firmei Voicu&Filipescu, specializata in taxe si impozite.

Atentie la facturi!

Daca in prezent companiile nu prea dau mare atentie facturilor la export, completandu-le fara TVA, dupa aderare vor trebui sa fie mai atente, sa vada daca partenerul lor are drept de deducere la el in tara. Daca nu, vor deveni responsabile si obligate sa plateasca TVA. Prin intrarea Romaniei in piata unica europeana, taxele vamale vor fi eliminate.

Din punct de vedere practic, datorita desfiintarii barierelor vamale intre tarile membre, vor disparea notiunile de „import“ si „export“ in relatia cu tarile membre, acestea urmand a fi inlocuite cu noile concepte de „livrari“ si „achizitii intracomunitare de bunuri“.

Pe de alta parte, vor aparea notiuni noi precum „transferul“ si „non-transferul“ pentru bunurile care sunt plasate in alt stat membru in vederea prelucrarii, transformarii, repararii sau in vederea revanzarii pe teritoriul altui stat.

Reguli diferite fata de cele aplicabile in prezent vor exista si in privinta prestarilor de servicii realizate intre Romania si tarile membre.

TVA aplicat in tara de destinatie

Livrarile intracomunitare vor fi scutite de TVA in tara de origine, daca sunt indeplinite anumite conditii, in timp ce pentru achizitiile intracomunitare se va aplica TVA pe baza mecanismului de taxare inversa, in tara de destinatie. Mai mult, vor exista regimuri speciale de TVA in cazul mijloacelor de transport noi, bunurilor accizabile si vanzarilor la distanta.

Tranzactii imobiliare fara TVA

Afacerile din domeniul imobiliar devin o oportunitate dupa ce Ministerul Finantelor a propus, in legea armonizata privind TVA, scutirea de la plata acestei taxe si in cazul vanzarii de catre persoanele juridice a imobilelor (in afara celor noi) si in cel al leasingului imobiliar. Prevederea se va aplica insa numai in cazul companiilor cu drept de deducere integral.

In prezent, sunt scutite de la plata TVA inchirierile de imobile. De asemenea, tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice nu au un caracter comercial si nu se plateste TVA pe acestea. Sunt exceptate totusi de la scutire livrarile de constructii pentru care proprietarul si-a exercitat dreptul de deducere total sau partial pentru achizitie, transformare ori construire.

Este cazul bancilor, al societatilor de asigurari sau al celor de proprietati imobiliare, care aplica regimul de deducere. Insa acestea sunt destul de putine. Probleme cu aceasta prevedere vor avea doar companiile ce realizeaza venituri scutite de TVA. Ele fie vor putea sa-si deduca partial TVA-ul, fie il vor deduce pe baza de pro-rata.

In cazul in care acestea decid sa vanda imobilul intr-un interval mai mic de 20 de ani, in momentul negocierii cu eventualii cumparatori respectivele societati trebuie sa fie constiente ca pro-rata calculata pe anii ramasi se va transforma intr-un cost.

Operatiunile de restructurare, scutite

O alta prevedere importanta care va intra in vigoare in momentul aderarii este scutirea de la plata TVA a operatiunilor de restructurare totala sau partiala.

Cum socul integrarii ar putea duce la mai multe astfel de restructurari, este bine de stiut ca in legislatia europeana restructurarea partiala nu inseamna vanzarea unei masini sau a unui utilaj, ci transferul unei ramuri, al unei sectii independente a activitatii economice a respectivei societati.

De exemplu, in prezent, pentru vanzarea in acest context a unei masini nu platim TVA, dupa aderare insa vom fi nevoiti sa platim taxa. Si aceasta prevedere se aplica doar in cazul in care cumparatorul are drept de deducere integral. Beneficiarul va fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea de TVA.

Articol integral in Saptamana Financiara