Dupa scandalul Berevoiesti s-a aflat ca o comisie SRI a inventariat in scriptele Directiei III distrugerea a 79 de dosare ale unor persoane care faceau parte din reteaua informativa si 35 de dosare (fara numar) ale unor surse (fosti PCR). O alta statistica dezvaluie distrugerea a 224 de dosare personale de la Directia I.

In limbajul "specific", informatorii membri de partid erau denumiti "surse PCR". Erau de fapt tot informatori, numai ca Securitatea avea obligatia sa nu lase urme, adica materiale scrise. Ofiterul care tinea legatura cu informatorii membri PCR pastra, totusi, in fiset, dosarul acestora, fara a le da numere.

Distrugerea celor 35 de dosare a avut loc in decembrie 1989 si nu s-au intocmit procese-verbale.

Printre cele 35 de dosare de "surse PCR" se afla si cel al academicianului Razvan Theodorescu. Am coroborat data nasterii (din CV-ul de la Senat) si numele parintilor, pentru a nu exista vreun dubiu. Dl academician-senator n-a scos o vorbulita despre aceasta "activitate".

Ca o ironie, este foarte activ in Forumul Democrat Roman, o structura "sub acoperire" a PSD, mai nou substituindu-se noii structuri de partid - Polul Social - pe care lupii tineri din PSD n-o doresc.

Academicianul Razvan Theodorescu, senator PSD, presedinte al Forumului Democrat din Romania, este mare fan al liderului istoric al stangii (despre care spune ca are in spate un electorat "personal" si este o mare autoritate "morala").

Considera ca, daca Ion Iliescu mai avea un mandat, ar fi fost o "mare normalitate" a Romaniei, iar PSD se afla in "criza de crestere".

Razvan Theodorescu este si aparatorul celor "ajunsi intr-o pozitie si cauta sa se chiverniseasca". Dl academician invoca mereu franchetea si moralitatea, uraste ticalosia si impostura. Razvan Theodorescu vine dintr-o familie bogata de liberali, care a dat si un ministru liberal.

O galerie de informatori, gazde, colaboratori, surse PCR

Ultima "achizitie" a Securitatii: in 12.12.1989

Exista un proces-verbal (nr. 0105214) din 25 mai 1990, deci cu 20 de zile inainte de evenimentele din 13 iunie, incheiat de Diviziunea "B" a SRI (cpt. Cornel Ionascu si Ioan Ipcar) cu ocazia "retragerii si distrugerii" unor documente considerate "maculatura" (instructiuni de folosire a substantelor chimice, "literatura de specialitate" etc.).

"Maculatura", din punctul nostru de vedere, puteau fi numeroasele brosuri cu regulamente militare si instructiuni, desi si de aici aflam ca Securitatea poseda tancuri, de vreme ce la Directia I a lui Ratiu si Ureche se aflau instructiuni pentru pregatirea echipajelor de tancuri pentru trecerea prin vaduri adanci si pe sub apa.

Abia in timpul anchetei "Berevoiesti", in 17 iulie 1991, s-a intocmit o situatie a documentelor distruse, chipurile "in timpul evenimentelor din 13 iunie 1990". Dar era vorba doar de trei dosare de informator, distruse de capitanul Nicolae Guia.

Cele mai multe dosare distruse se aflau in saci inca din decembrie 1989. Iar in curtea CIT (din str. Stirbei) exista un cuptor de ars documente.

Atat de bine au protejat securistii documentele incat le-au depozitat la grupul sanitar.

Procuratura a avut la dispozitie si situatia documentelor distruse de fiecare ofiter in decembrie 1989. Fruntasi la distrugeri: mr. Mihai Gavriliu (21), col. St. Preda (15), mr. Nicolae Marin (13), cpt. Ion Cusak (12), cpt. Gh. Florea (14), col. Gh. Huluta (12), mr. Dorel Juverdianu (10), cpt. Adrian Doban (10), col. Virgil Ghinet (9), col. Gh. Goian (8), col. Eugeniu Apostol (10), lt.-col.

Ion Boruz (7), col. Gh. Varzaru (7), cpt. Lucian Niculescu (8), col. Victor Achim (9), cpt. Lionide Ochea (7), col. Nicolae Bordeianu (7), col. Ioan Badea (7), col. Nicolae Nicola (7), lt.-col. Emanoil Gavriliiu (7).

Si la cealalta directie care practica politia politica, a lll-a, numai in cadrul sectorului 11 au fost distruse prin ardere 79 de dosare ale unor persoane care faceau parte din reteaua informativa (cica intra in posesia unor persoane "neautorizate"). O galerie de informatori, gazde, colaboratori, surse PCR.

In total, la Directia l s-au distrus 59 de dosare de urmarire informativa, 24 mape de verificare si 224 de dosare de informatori. Situatia intocmita de SRI in 17.07.1991 mai dezvaluie si ce ofiteri mai erau activi din Directia I: 35 din 52, restul fiind trecuti in rezerva.

Mai multe articole pe aceeasi tema in Romania Libera