O data cu retragerea solemna a vicepremierului din Guvern, PD cistiga un plus de imagine fara mari sacrificii in ecuatia puterii. Gheorghe Pogea era, parafrazind o gospodina liberala, „ca patrunjelul in supa“. Batind cit mai tare toba executiei sale politice, PD demonstreaza ostentativ ca „nu tine cu dintii de putere“, insa e ca si cum ar spinzura un general fara armata. Pierderi-zero.

Partidul a premeditat retragerea cu torte solicitind, in proiectul restructurarii, eliminarea functiei de vicepremier o data cu reducerea schemei guvernamentale. Boc a invocat un motiv pe cit de populist, pe atit de nesemnificativ: economie la buget!

Or, mizele ascunse ale restructurarii trebuie cautate in lupta pentru putere: pedistii au fortat initial acapararea ministerelor care vor gestiona uriasele fonduri europene disponibile din 2007, slabirea pirghiilor de putere ale premierului si responsabilizarea directa a primului-ministru, aparat oarecum de functia-tampon de vicepremier. Aici e cheia nesfirsitelor certuri pe tema restructurarii.

Pe scurt, au cautat sa-si intareasca pozitia in Guvern camuflindu-si adevaratele intentii sub pretexte generoase: economie, respectarea promisiunii din campanie etc. Nu exista restructurari si remanieri inocente intr-un guvern de coalitie. Schimbindu-l pe Dobre, PD se dezice tardiv de un ministru evident neperformant si cam inofensiv politic, dar urca in ring un boxer profesionist.

In schimb, ministrul Educatiei, si el perfect sacrificabil, se bucura mai departe de sprijin tot din ratiuni de razboi. Schimbat acum, PNL ii va ridica trofeul deasupra capului, cum s-a si repezit de fapt sa-l ridice in par pe Dobre.

Liberalii cer capetele altora, salvindu-le pe ale lor. Stingacie politica si dezastru de imagine. Evident ca Vladescu, Flutur sau Nicolaescu se califica la mazilire. Insa premierul, ca si PD, isi calculeaza mutarile dupa logica razboiului, si nu din unghiul corectitudinii politice.

Ezitant si nesigur, premierul este incapabil de gesturi-spectacol precum cele regizate la Cotroceni si executate de Boc.

O alta eroare care-l va costa scump pe Tariceanu este invitarea agresiva a lui Dan Voiculescu in Guvern si fratia cu Marko Bela. Vicepremierii-tampon vor deveni curind pietre de moara de gitul sau. Liderul UDMR isi consolideaza incet faima de antireformist sadea, iar liderul PC se clatina sub greutatea dosarului de la Securitate.

In mod curios, PD nu face pasul doi. Toti ochii din partid se indreapta spre Basescu, asteptat pe 19 iunie cu un mesaj in Parlament. Concomitent, PSD a scos din nou motiunea de cenzura de la naftalina (dupa 20 iunie) si tot intimplator se rafuieste public cu Tariceanu, rostind un mic adevar: premierul este victima „logicii pinzei de paianjen“.