Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri dimineata, ca ceea ce il intereseaza in aceasta perioada este integrarea Romaniei la Uniunea Europeana si mai putin miscarile care au loc pe scena politica romaneasca.

"Intr-o buna colaborare cu Comisia Europeana am stabilit ceea ce se numeste "to do list" - lista obiectivelor care trebuie facute pentru indepartarea steguletelor rosii", a adaugat seful Executivului.

Calin Popescu Tariceanu a reafirmat faptul ca obiectivul principal ramane aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. "Sunt cu ochii atent pe toate institutiile, la fel cum am facut-o si pana acum. Cred ca aceasta este problema principala a Romaniei si nu jocurile de culise sau jocurile politice care se fac in stanga si-n dreapta", a adaugat premierul.

Premierul Tariceanu a aratat ca pana la prezentarea urmatorului Raport al Comisiei Europene, din luna septembrie, autoritatile romane vor lua masurile necesare pentru indeplinirea angajamentelor asumate.

Lista obiectivelor care trebuie indeplinite pentru indepartarea steguletelor rosii a fost stabilita, intr-o buna colaborare, cu reprezentantii Comisiei Europene, a afirmat Tariceanu.

El a adaugat ca unele dintre masurile prevazute sunt in curs de realizare si a dat ca exemplu angajarea personalului pentru Agentia de interventie si plati in agricultura, precum si interconectarea cu sistemele informatice IT in domeniul TVA.

"Am incredere ca toate institutiile angrenate in acest proces sunt extrem de constiente de responsabilitatea pe care o au si sunt mobilizate" a declarat premierul Tariceanu. Guvernul doreste ca pana la prezentarea urmatorului Raport, majoritatea steguletelor galbene sa fie rezolvate, in acest sens fiind elaborat un plan detaliat de actiuni.

"Obiectivul meu principal in privinta aderarii se va muta pe gestionarea si absorbtia fondurilor europene", a subliniat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

El a amintit ca a discutat cu premierul Zapatero, cu prilejul vizitei efectuate saptamana trecuta in Spania, despre constituirea unui grup de experti la nivel inalt care sa ofere asistenta Romaniei in ceea ce priveste absorbtia fondurilor comunitare. "Vreau sa invatam din lectia spaniola si am stabilit cu omologul meu spaniol infiintarea unui grup de experti care sa ne ofere asistenta.

Miracolul spaniol - transformarea tarii - a fost posibil prin utilizarea eficienta a acestor bani si cred ca avem o sansa unica, pe care nu trebuie sa o ratam", a declarat Tariceanu.

Joi si vineri, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu va participa, alaturi de presedintele Traian Basescu, la Consiliul European de vara de la Bruxelles. Autoritatile romane doresc sa obtina, in cadrul acestei reuniuni, confirmarea ca tara noastra va adera la UE la 1 ianuarie 2007.