Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, este audiat, joi, de membrii Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, in legatura cu scandalul privind achizionarea de catre statul roman a celor doua fregate britanice, "Regele Ferdinand" si "Regina Maria".

Surse neoficiale au precizat ca este posibil ca la aceste audieri sa vina si reprezentantul Departamentului Armament si Inzestrare din Ministerul Apararii, precum si directorul Romtehnica - care au negociat contractul de cumparare a celor doua fregate.

Discutiile vor avea loc cu usile inchise.

Ministrul Atanasiu, a declarat marti ca a cerut ministerului britanic al Apararii desecretizarea contractului incheiat de statul roman cu compania BAE System, in 2003, pentru controversata achizitie a fregatelor.

"Este o clauza in contract care prevede ca nu pot fi desecretizate prevederile contractuale decat cu acordul ambelor parti. Noi am fost de acord cu desecretizarea si am cerut britanicilor sa procedeze similar, tocmai datorita faptului ca este o problema pe care o cerceteaza instantele abilitate ale celor doua state ", a explicat ministrul Apararii.

Teodor Atanasiu a dezvaluit ca, in contractul de achizitie a celor doua fregate, este o clauza, pe care o considera drept "cea mai interesanta clauza dintr-un contract comercial", care spune ca, daca se dovedeste ca s-a dat vreun comision vreunui roman pentru contractul de achizitie, britanicii trebuie sa returneze toti banii partii romane.