Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a depus studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM) in vederea obtinerii acordului de mediu pentru exploatarea zacamintelor de minereuri de aur si argint situate pe valea Rosia Montana. Studiul a fost realizat de o echipa de experti independenti. De remarcat este si faptul ca a fost finalizat in toiul unei intense campanii de presa.

Cianura este inevitabila

Compania miniera sustine ca singura solutie pentru exploatarea zacamintelor aurifere de la Rosia Montana este utilizarea cianurii. Specialistii care au redactat studiul recunosc ca aceasta substanta este foarte periculoasa, insa sustin ca tehnologia folosita in cazul de fata ar trebui sa elimine pericolul.

Mai exact, este vorba de utilizarea unei instalatii DETOX foarte performante care ar trebui sa asigure reducerea concentratiei de cianuri sub nivelul maxim pe care Uniunea Europeana il considera admisibil.

Constructia minei ar trebui sa inceapa in primavara anului viitor si se va termina in 2009. Apoi va incepe o perioada de 20 de ani de exploatare a zacamintelor aurifere. In total vor fi extrase 330 de tone de aur si 1.600 de tone de argint dupa care mina ar trebui inchisa si zona reabilitata.

Toate acestea ar trebui sa se intample dupa ce se va termina stramutarea populatiei din zona. Procesul de stramutare a inceput in 2002, insa a fost intrerupt in 2004, ca urmare a controverselor starnite in jurul proiectului.

Obstacole la tot pasul

In tara noastra o serie de ONG-uri contesta in instanta proiectul RMGC. Acestea spun ca proiectul va cauza masive distrugeri mediului inconjurator si ca nu va genera beneficiile economice preconizate de companie. In prezent, mai multe actiuni ale companiei miniere sunt contestate in instanta de aceste ONG-uri.

Opozitia provine si de peste granita, anume din Ungaria. Guvernul din tara vecina se opune proiectului de teama riscurilor de poluare a bazinului Tisei.

Articol integral in EvZ