Drumul Romaniei catre integrarea europeana a fost dificil si plin de costuri. Pentru unii insa, pregatirea economiei romanesti pentru UE a insemnat si o multiplicare la maximum a profiturilor. Un exemplu elocvent: investitiile BERD in Romania.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine participatiuni in diverse companii si in fonduri de investitii in toate tarile Europei. Daca investitiile din Occident sunt mai putin profitabile, cele din Romania pot fi date ca exemple de succes pentru maximizarea profitului. Nu numai din vanzarea actiunilor la BCR a avut de castigat institutia europeana.

Productia de medicamente si industria cimentului au adus, de asemenea, randamente importante, BERD recuperand, in medie, de patru ori suma investita. Iar castigurile nu se opresc aici. In ultimii ani, banca a investit in 21 de companii romanesti peste 530 de milioane de euro. Exista importante pachete de actiuni detinute in societati din sectorul financiar, care isi asteapta valorificarea.

Banca Transilvania ar putea aduce un randament asemanator celui obtinut de BERD in cazul BCR (de sapte ori suma investita). Acelasi lucru se poate intampla si cu actiunile de la BRD - Groupe Societe Generale si ProCredit Bank. Nu este de neglijat nici pachetul de 35% pe care institutia europeana il detine la Danone, care are o cota de 50% pe piata lactatelor din Romania.

Bineinteles, nu toate investitiile institutiei europene au avut un randament atat de ridicat. Cel putin investitiile care au fost recuperate inainte de anul 2000 nu au fost foarte profitabile, cu exceptia Lafarge Romcim, unde randamentul a fost de aproape doua ori mai mare decat suma investita.

Castigurile mari au inceput abia dupa anul 2000, cand economia romaneasca a inceput sa dea primele semne de crestere.

Articol integral in Capital