Autoritatea pentru Valorificarea Actiuvelor Statului (AVAS) a anuntat joi continuarea procedurii de executare silita a SIF Moldova SA pentru obligatiile asumate de aceasta in baza garantarii unui numar de 13 bilete la ordin preluate de catre Autoritate de la debitorii Bancorex.

Pana joi, 15 iunie 2006, AVAS a recuperat de la SIF Moldova peste 10 milioane dolari, suma corespunzatoare unui numar de 15 bilete la ordin.

Pana la data de 15 iunie 2006, AVAS a recuperat de la SIF Moldova peste 10 milioane dolari, suma aferenta unui numar de 15 bilete la ordin.

Astfel, AVAS a recuperat peste 3,19 milioane dolari, reprezentand contravaloarea unui numar de 6 bilete la ordin, de la SIF Moldova si peste 6,81 milioane dolari, reprezentand contravaloarea unui numar de 9 bilete la ordin, prin instituirea popririi asupra conturilor debitoarei deschise la Banca Transilvania SA, unde au fost identificate disponibilitati suficiente pentru incasarea integrala a contravalorii sumei inscrise in ordinul de poprire.

Potrivit unui comunicat de presa al SIF Moldova, transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), miercuri 14 iunie 2006, AVAS a instiintat compania ca va trebui sa mai achite contravaloarea a doua bilete la ordin in valoare de 450.000 de dolari si in aceeasi zi a trimis o somatie de plata in termen de cinci zile pentru suma de 500.000 de dolari, reprezentand tot un bilet la ordin avalizat de fostul FPP II Moldova.

SIF Moldova sustine ca cele doua bilete la ordin in valoare de 450.000 dolari au fost anulate de catre instantele judecatoresti prin hotarari definitive si irevocabile, SIF Moldova fiind exonerata de obligatiile ce ar fi decurs din avalizarea acestora. Ca urmare, compania sustine ca pentru cele doua bilete la ordin nu au fost constituite provizioane.

Pentru valoarea de 500.000 de dolari, reprezentand un bilet la ordin avalizat de fostul FPP II Moldova, avand la baza o hotarare definitiva si irevocabila in favoarea Autoritatii, Sif Moldova a precizat ca au fost constituite provizioane in anii anteriori.

„Cum am mai anuntat, toti debitorii care datoreaza sume catre AVAS se vor trezi, din partea Autoritatii, cu raspunsuri pe masura, indiferent de numele lor. Cum rezulta din actuala situatie, nici cei care au garantat pentru rai platnici nu pot dormi linistiti.

Noi avem obligatia de a recupera niste sume datorate catre bugetul de stat, la fel cum SIF Moldova SA se poate indrepta la randul ei impotriva celor care nu si-au achitat datoriile”, a declarat Razvan Orasanu, presedintele AVAS.

In urma obtinerii unor sentinte judecatoresti definitive si irevocabile favorabile, AVAS a procedat la continuarea procedurii de executare silita prin comunicarea de titluri executorii catre SIF Moldova SA pentru recuperarea unor datorii in valoare de peste 7.8 milioane dolari.

AVAS a mai precizat ca majoritatea biletelor la ordin au facut obiectul unor actiuni in instanta, prin care FPP II Moldova (actual SIF Moldova) a contestat valabilitatea acestora, instantele pronuntand totusi hotarari favorabile AVAS.