Miron Mitrea este un exemplu de lider PSD scapat de sub control. Un fel de camion cu marfa de contrabanda tras pe dreapta de politisti, executind inca doua-trei viraje spectaculoase inainte ca soferul sa fie lipit de capota cu miinile la spate.

„Strategia”, scapata in presa de fostul lider sindical, a lasat fara aer propriul partid. Miercuri seara, la sedinta cu baronii, Mitrea si-a propus sa uimeasca asistenta cu un plan. Partial, chiar a reusit. Liderilor PSD nu le venea sa creada a doua zi ca experimentatul lor coleg, „durul”, „greul”, a comis un text atit de prost.

Altii, mai hitri, l-au pus pe seama colaboratoarelor sale de pe Yahoo! Messenger. N-ar fi exclus sa fie asa. Mitrea are ceva antecedente. Anul trecut, prin noiembrie, ziaristii l-au surprins in fata laptopului clocind „strategii de atac al marinerului” impreuna cu eminentele cenusii „andraornea” si „cameliaionescu”.

Butonind doct calculatorul cu ochelarii pe nas, Mitrea dirija mici uneltiri si conspiratii meschine cu gospodinele din partid.

Acum, din esapamentul gindirii mironesti au tisnit idei noi si tot atitea ineptii.

Mitrea vede „scenarii alaturi de PD”, imagineaza un PSD „inclinind balanta in interesul unora sau al altora”, propune „o actiune concertata PSD-PRM”, constata ca mariajul PNL-PD „este iremediabil distrus, dar divortul nu se pronunta” pentru ca „partenerii s-au incaierat pentru cine ramine in domiciliul conjugal”, jongleaza cu motiuni,

declanseaza anticipate, proclama guvernul Tariceanu „o eroare folclorica” si ofteaza ca „nu se gaseste nici un curajos care sa-i infiga tarusul in inima”. Curajosi s-ar gasi, banuieste Mitrea, dar „aminarea executiei de catre democrati s-ar putea sa-i fie fatala lui Traian Basescu”.

Singurul care s-a entuziasmat sincer pare sa fie Geoana, aflat in vesnica pana de inspiratie politica. Furat de subtilitatile mironesti, Mircea Geoana a sunat o suspecta mobilizare in partid, declarind ca PD ramine „o optiune deschisa pentru PSD”.

Adevaratii strategi ai partidului isi smulg probabil parul din cap. Cei mai multi au inteles ca iesirea lui Mitrea urmareste salvarea individuala si n-are treaba cu viitorul partidului. Vicleanul pesedist cauta sa se mentina cu orice pret in prim-plan, se agata de orice idee care i-ar oferi posibilitatea sa-si negocieze libertatea.

Cercetat in citeva dosare de coruptie, ar face orice sa obtina o amnistie in avans. S-ar preda „oamenilor lui Basescu”, i-ar vina neobosit pe „strigoii” lui Tariceanu si ar fi in stare sa calce liberali cu camionul pe trecerea de pietoni numai sa scape de cosmarul DNA.

Exista in PSD o garnitura de lideri a caror vreme a trecut definitiv. Solutiile lor sint aceleasi dintotdeauna: strategii de supravietuire prin compromisuri imorale si negocieri penale, comploturi si tradari salvatoare, aliante conjuncturale si neprincipiale. Energia lor nu se indreapta spre reconstructia partidului, ci spre propria conservare.

Sint incapabili sa propuna solutii, programe si oameni noi. Mitrea are mai intii de aparat viitorul bogatiilor insirate ca margelele pe ata in declaratia sa de avere si abia apoi viitorul partidului.

Ideea apropierii de Partidul Democrat nu este noua. Ea a mai fost manipulata in presa, insa cu alt scop. PSD are tot interesul sa sugereze ca nu mai este un partid proscris, ciumat, colcaind de coruptie, ci a devenit partener onorabil de negociere, astfel ca ar putea sta la masa cu oricare alt partid, inclusiv cu PD.

Numai ca in PSD nu s-au produs inca schimbarile de fond care sa justifice onorabilizarea rapida visata de Geoana&Co.

Adevaratii strategi ai partidului admit in particular ca, „daca am ajunge printr-o conjunctura la putere acum, am fi azvirliti apoi in cosul istoriei pentru inca 20 de ani”. Pe de alta parte, este greu de crezut ca partidul lui Basescu va savirsi greseala reabilitarii PSD cu propriile miini.

Chiar si o alianta tacita cu „partidul coruptilor”, infierat in vremuri de opozitie, ar insemna sinucidere politica pentru „partidul lui Basescu”. Iar pentru curatarea sistemului ar fi o catastrofa.

P.S. „Am cazut ca un prost pe scari”, a explicat Mitrea imprejurarea in care si-a rupt mina. Or, ambitia politica a fostului sef de autobaza la asta se rezuma: sa nu cada ca un prost.