Ion Iliescu si Razvan Theodorescu se lauda ca in Forumul Democrat Roman ("acoperirea" Polului Social) se vor inscrie un milion si jumatate de romani. Anuntarea unei asemenea cifre arata clar aparitia unei noi structuri la partid. In plus, seful FDR - Razvan Theodorescu - s-a exprimat clar: "Coagularea unei mari miscari de stanga sub cupola formatiunii".

Te apuca rasul cand dai cu ochii de bannerele de "repornire" cu "Generatia 2008" - cu un Ion Iliescu inca vocal, vestitorul schimbarii, model de comportabilitate ("consens national", "spiritul de la Snagov" etc.). Mai curand un megafon stricat, un personaj al trecutului. "Nu eu trebuie sa plec din PSD" - zice f.f. suparat Ion Iliescu. Ne tot repeta ca partidul e sarac.

Poate cu lideri de stanga extrem de bogati, dar cu mesaje pentru saraci care n-au sarit intr-un picior la aflarea vestii ca o sa apara Polul Social si nici nu dau buzna sa se inscrie in FDR.

Vehiculul electoral Iliescu este contestat pana si de Miron Cozma, pe care l-a gratiat.

In fine, inregistram un moment de sinceritate la Ion Iliescu: "Exista pericol de scindare in PSD". Desi a atins varsta politica a lui Ceausescu, colinda euroregiunile Romaniei sa promoveze avortonul numit "Polul Social". Este curios noul mariaj cu Petre Roman dupa un divort de 14 ani.

Mai toti stiu ca PSD se afla in dezagregare, dar pesedeii nu vor sa recunoasca. Iliescu ii mai zice "sciziune", "dislocare", "spartura", "disociere". In schimb, Polul ar fi un "cadru de conlucrare" si "actiuni conjugate".

Tataia nu s-a dezmintit si s-a dezlantuit cand a aflat ca umbla zvonul ca i s-ar fi interzis sa mai vorbeasca de Polul Social. Nu poate sa inghita jignirea venita dinspre Geoana, ca Polul mosit cu Petre Roman ar reprezenta "o confuzie politica ipotetica". Geoana si-a permis sa-i recomande presedintelui fondator de a nu se mai afisa "la brat" cu Petre Roman.

Iesirea intempestiva a frustratului Iliescu il defineste prin aciditate: "Va puteti inchipui ca-si poate permite Geoana asa ceva cu mine?... Ii ziceam ceva pe romaneste, il salutam si plecam din sedinta". L-a pus la punct! Si Roman l-a apostrofat pe Geoana: "Pe vremuri ma lingusea. L-am ocrotit pana acum, lucru care nu o sa se mai intample".

Intre timp, Geoana se caleste la desene pe asfalt, cu viitorii alegatori, dar si la Sidex, cu casca si halat de siderurgist.

Ar fi fost un semn de normalitate si de relansare a stangii compromise de PSD daca varfurile PSD l-ar fi luat in seama pe Vasile Dancu, care lansase ipoteza ca PSD sa sustina Legea lustratiei. Social-democratii europeni nu-l mai vor pe Iliescu nici "din umbra".

Iliescu a acceptat musamalizarea coruptiei la varf. Este conceput ca i-a acoperit pe toti cei care au acum imagine proasta, prin acuzatii de coruptie, nefiind in stare sa-si justifice averile. Iar acum Tataia incearca sa impace taberele formate in PSD, sa inceteze reglarile de conturi si protejatii sai sa scape de dosare grele. Acopera si acum clanurile imbogatite subit.

"Consistenta" partidului, ce se dorea o structura cu "dinti", este acum varza. "Nu-i mai lasati pe borfasii astia" - s-a strigat la organizatiile de baza.

Ne amintim si de o declaratie a lui Ion Iliescu in primavara lui 2003: "Nici un ambasador al vreunei tari nu este indreptatit sa vina aici si sa ne dea noua lectii despre cum trebuie combatuta coruptia". Infiera Occidentul pentru pozitia sa "paternalista, aroganta, batoasa si imperiala". Dar stia ca de la Occident veneau banii din care s-au infruptat baronii ce arborau masti pline de virtuti.

Iliescu, dusman al votului uninominal, este speriat acum de becalizarea Legislativului. Pai, stimabile, n-au fost pline guvernele de miliardari?

Dar, de la 1 ianuarie 2007, limanul, normalitatea.