Cetatenii romani care se deplaseaza in afara tarii cu autovehiculele nu vor mai fi obligati sa prezinte la frontiera polita RCA, in cel mai fericit caz dupa 1 martie 2007.

Cel putin un an vom mai arata polita RCA (Raspundere Civila Auto) la iesirea din tara, spun asiguratorii. Insa primele de asigurare vor creste cu 30-40%, a declarat joi presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), Liviu Stoicescu.

„Dupa semnarea documentului, denumit Multilateral Guarantee Agreement (MGA), clauzele acestuia vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, intr-o varianta optimista, sau la 1 martie 2007, situatie ceva mai realista, pentru ca trebuie respectate anumite proceduri care necesita timp”, a spus Stoicescu.

Pesimism 2009

Cu toate acestea, exista voci care sustin ca procedurile care vor urma dupa semnarea MGA ar putea sa se intinda pe o perioada mai lunga, ajungind chiar pina in 2008 sau chiar 2009.

BAAR va semna, in luna octombrie a acestui an, acorduri cu institutiile similare din statele membre ale Uniunii Europene pentru eliminarea restrictiilor, a precizat Stoicescu la un seminar dedicat asigurarilor auto, organizat de FinMedia.

In prezent, soferii romani trebuie sa prezinte la frontiera polita de tip Carte Verde si o asigurare de raspundere civila auto valabila in strainatate.

Conditii

Una dintre conditiile impuse pentru semnarea MGA este reducerea numarului de autovehicule neasigurate RCA, sub 10% din numarul total de inmatriculari. Pentru a acoperi acest procent, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii trebuie sa dispuna de rezerve banesti de aproximativ 10 milioane de euro.

Articol integral in Cotidianul