Doua firme din Romania, Textila Oltul, din Sf. Gheorghe, si Sonoma, din Bacau, care activeaza in industria usoara, doresc sa angajeze forta de munca din China.

Sefii respectivelor companii si-au motivat intentia prin faptul ca pe piata autohtona nu mai gasesc romani dornici de a mai munci in acest domeniu.

Multi salariati au migrat catre alte sectoare economice, fie in agricultura, fie la firmele din domeniul auto, la multinationale, sau pur si simplu au plecat in strainatate fiind atrasi de salarii evident mai mari.

Acestea sunt explicatiile oferite de presedintele Patronatului din industria usoara - FEPAIUS -, Maria Grapini.

Salariu de 100 de euro

In confectii salariul mediu este in jurul a 5-6 milioane de lei vechi, ne-a spus Grapini, care a adaugat ca probabil la acest nivel vor fi si veniturile chinezilor.

Firma din Sf. Gheorghe a anuntat ca in prima faza va plati 4 milioane de lei vechi, urmand ca dupa mai multe cresteri succesive sa se ajunga la 6 milioane de lei.

Una vor, alta au voie

Intentia patronilor din industria usoara de a plati un muncitor venit din China cu mai putin de 200 de euro vine insa in contradictie cu prevederile legale, care spun ca un cetatean strain are acces pe piata muncii din Romania doar daca primeste un salariu ce nu poate fi mai mic decat venitul mediu pe economie.

In caz contrar, cetateanului strain nu i se mai prelungeste dreptul de sedere temporara in tara noastra. In acest moment, salariul mediu net in Romania este de 8,48 milioane de lei.

Este si motivul pentru care pana in prezent Textila Oltul Sf. Gheorghe si Sonoma Bacau nu au reusit, pana acum, sa angajeze niciun muncitor chinez.

Tinta celor din Bacau este nici mai mult, nici mai putin de 1.000 de lucratoare din China.Ambasadorul Chinei la Bucuresti crede ca demersul firmelor mai sus citate nu va avea sorti de izbanda si din alte cauze.

Articol integral in EVZ