Microcivilizatia chinezeasca din Romania incepe sa se concentreze dupa modelul aplicat peste tot in lume. Micilor comercianti rasfirati pana acum in cartierele bucurestene Colentina, Obor si Mosilor li se pregateste un cartier al lor, langa Voluntari.

Simtind ca de pe urma chinezilor e o paine de mancat, firma Niro Group intentioneaza sa investeasca 200 de milioane de euro in proiectul "Chinatown Romania", situat in spatele complexului Niro.

Noul cartier va fi structurat pe trei zone, si anume: zona comerciala Dragonul Rosu, un centru de afaceri, China Business Center, si o zona rezidentiala.

In privinta zonei rezidentiale, Niro Group arunca pe piata cele mai mici preturi. Un metru patrat costa aproape 900 de euro cu TVA inclus, in conditiile in care in niciunul dintre noile ansambluri rezidentiale nu se gasesc preturi sub 1.000 de euro metrul patrat.

Oficialii Niro Group spun ca primii locatari se vor muta la sfarsitul anului 2008 in 48 de apartamente. Pana in prezent au fost contractate jumatate din aceste locuinte.

Chiar daca se adreseaza cetatenilor chinezi, oricine are dreptul sa cumpere in acest viitor cartier, fie el roman, australian, american sau alta de natie, a declarat presedintele Niro Group, Nicolae Dumitru.

Venitul minim: 500 de euro

Chinezii isi permit sa cumpere noile locuinte si pentru ca nivelul lor de trai in Romania a crescut aproape fortat. "Niciun chinez nu are un venit mai mic de 500 de euro tocmai din cauza legislatiei foarte severe", ne-a spus Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert Romania-China.

Conform legii, un chinez nu poate desfasura o activitate economica daca nu are un profit de minimum 500 de euro pe luna. Daca are si o nevasta, profitul trebuie sa fie de 1.000 de euro.

In caz contrar, viza nu se mai prelungeste. Copiii minori sunt exceptati de la aceasta regula. Problemele apar in momentul in care copilul implineste 18 ani.

El risca sa fie rupt de familie daca nu se apuca de afaceri sau nu este angajat pe un salariu care nu poate fi mai mic decat venitul mediu pe economie. "Sunt chinezi care stau si prin Baneasa, dar aceia o duc mai bine", a spus Ghelmegeanu.

EvZ