Cheltuielile militare, la nivel global, au atins anul trecut nivelul record de 1.118 miliarde de dolari, din care jumatate au revenit Statelor Unite. Cauzele acestei "escaladari" fara precedent si cifrele care o insotesc se regasesc in raportul anual al Institutului international de studii pentru pace, din Stockholm, dat publicitatii la inceputul saptamanii.

In comparatie cu 2004, procentul achizitiilor militare a crescut cu 3,4%. Altfel spus, revin cam 173 de dolari pe cap de locuitor al planetei. Din cele 1.118 miliarde de dolari, Statele Unite detin felia cea mai mare, 48%, urmate, la mare distanta, de Marea Britanie, Franta, Japonia si China, fiecare cu procente intre 4 si 5%.

Cresterea spectaculoasa a bugetului militar american s-ar datora, potrivit studiului, razboaielor din Irak si Afganistan, dar si dezastrelor provocate de uraganele Katrina si Rita. "Tendinta Administratiei Bush de a face, unilateral, uz de forta se pastreaza, iar situatia tulbure din Irak o impiedica sa recurga la folosirea preventiva a fortei", constata studiul.

Pe de alta parte, cresterea pretului carburantilor a permis tarilor producatoare de petrol sa obtina profituri investite in mare parte in armament, cum este cazul Algeriei, Azerbaidjanului, Rusiei sau Arabiei Saudite.

Rusia, lider mondial pe piata armelor

Rusia si-a mentinut rangul de prim furnizor de armament din lume, loc pe care il ocupa inca din 2001. Cu circa 30% din totalul vanzarilor globale, complexul militaro-industrial rusesc devanseaza Statele Unite, Franta, Germania si Marea Britanie. Principalii clienti ai Rusiei sunt, in ordine, China si India.

Integral in Adevarul