„Am colaborat cu Securitatea asa cum au colaborat milioane de romani. Nu exista roman care, lucrand la stat, si toti am lucrat la stat, sa nu fi colaborat, intr-un fel sau altul, cu Securitatea”.

Pana in momentul acestei ziceri, m-am uitat la dl. Voiculescu ca pe Animal Planet la un varan cu platosa, soparloiul iesit din mlastina care inspecteaza un teren de vanatoare nefamiliar. De aici insa am inceput sa vorbesc singur.

Carevasazica, domprofesor, milioane de romani inainte de ’89 faceam afaceri in strainatate, ne treceau prin mana milioane de dolari, purtam nume conspirative, eram arestati de Securitate pentru matrapazlacuri cu valuta si eram „salvati” de colonelul Blidaru. Toti scriam note informative despre colegi si ziceam ca sunt buni.

Toti faceam rapoarte „profesionale”, „pe probleme”, pentru Securitate. O adevarata Daciada informativa. Dar, nu-s cum dracu’, dintre toti, numai Dan Voiculescu a avut talentul de a deveni miliardar dupa Revolutie! Probabil, ca sa sugereze solidaritatea sa cu o tara de turnatori de lux aflati acum in vacanta, turnatorul popular Voiculescu a aparut in tricou si blugi.

Manevra aceasta, de ascundere in ceata, „toti am colaborat”, e tipic securista. Ca dl. Voiculescu a avut o colaborare consistenta, la nivel inalt, cu Securitatea era imposibil sa nu fie asa, cata vreme d-sa a „activat” din greu la intreprinderea Dunarea - dovezile nou aparute confirma o evidenta.

Ca au existat milioane de romani care n-au avut nici o treaba cu Securitatea si altii care au refuzat sa colaboreze cu ea - asta stie chiar si dl. Voiculescu. Nu stiu in ce masura actualul conservator-sef a facut politie politica pentru ca nu stiu exact ce contin dosarele pe baza carora a judecat CNSAS. Dar ca sa afirme dl.

Voiculescu „definitiv” ca informarile date de el la Securitate n-au facut rau nimanui e o noua proba de prostire in fata - de unde stie domprofesor ce efecte au avut hartiutele date de el Securitatii? De unde stie cum au fost folosite informatiile livrate de el?

E bine ca varanul a fost silit sa iasa in camp deschis si sa dea explicatii. Fiecare dintre compatriotii lui intru Securitate poate sa-l vada, sa-l auda si sa-si faca o parere. Dar ar fi o jalnica iluzie sa crezi ca „demascarea” domnului Crescent e un epocal inceput al limpezirii morale a Romaniei.

Dosarele „noi” pe baza carora e acuzat acum sunt vechi, au fost tinute la pastrare. Ele au explodat acum pentru ca magnatul Voiculescu a avut un puseu suplimentar de grandomanie: a vrut sa fie vicepremier. Varanul, cand il doare capul, iese la drum.

Presedintele Basescu, teoreticianul „solutiei imorale”, nu putea sa confirme aceasta numire fara a se compromite politic cat n-ar putea s-o faca zece sprituri la Golden Blitz. Pe de alta parte, oamenii lui Tariceanu tipa ca atacul la Voiculescu e de fapt indreptat impotriva premierului. Nimeni din Coalitie nu doreste de fapt retragerea PC de la guvernare.

Nimeni nu doreste acum alegeri anticipate. Lovitura data lui Voiculescu e adresata numai lui - este atentionat sa stea pe coada d-sale, ceea ce seful PC va si face, cu galagia de rigoare a „demnitatii” jignite.

Partidul-scula, pe care Voiculescu si-o baga si si-o scoate de la guvernare dupa cum simte nevoia, va ramane, dupa „o matura si patriotica chibzuinta”, la guvernare. Am asistat la un schimb de lovituri sub centura intre personaje din acelasi film. In cateva zile, si intamplarea asta se va aseza ca malul rascolit oleaca in apa tulbure.

Iar in ce priveste starea morala a Romaniei, cei care il considera pe Dan Voiculescu un simbol al sistemului securisto-oligarhic, fara sa aiba nevoie pentru asta de nici un document, nu vor fi mai multi, iar cei care, in ciuda oricaror dovezi, il vor considera un om de afaceri patriot haituit de puterea portocalie nu vor fi mai putini.