Cel de-al cincilea summit al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS, organizatie regionala care reuneste China, Rusia si patru vecini de-ai lor din Asia Centrala - Uzbekistan, Tadjikistan, Kargazstan si Kazahstan) a fost acaparat de catre un invitat cu statut de observator, presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad.

Dovada ca temerile privind adevaratul obiectiv al organizatiei, acela de a contrabalansa influenta americana in regiune, sunt intemeiate.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat politica americana in Asia Centrala, comparand-o cu atitudinea "unui elefant intr-un magazin de portelanuri".

"Avem nevoie de sustinere (a statelor din Asia Centrala), nu uitati unde se afla Uzbekistan, imediat langa Afganistan!", a declarat el, referindu-se la inchiderea, in noiembrie anul trecut, a unei baze militare americane din Uzbekistan (fost aliat al SUA in lupta impotriva terorismului).

"Le Figaro" comenta ca, iritat de "avansurile" pe care NATO le-a facut Ucrainei si unor state din Asia Centrala, Putin a sustinut Iranul in demersurile sale pentru obtinerea statului de membru cu drepturi depline al OCS.

Mai putin dornica sa isi deterioreze relatiile cu Washingtonul si sa riste o escaladare militara in Iran (periclitandu-si astfel importurile de petrol), China nu a fost de acord.

Ahmadinejad recidiveaza

Chiar si fara a avea statutul de membru, presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a fost "vedeta" summitului OCS. El a "denuntat" "amenintarea puterilor dominatoare" (Statele Unite si aliatii lor) si "interventiile" lor "ilegale si agresive".

El a declarat ca oferta celor sase mediatori (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania), menita sa convinga Iranul sa renunte la programul sau nuclear, este "un pas inainte" si a sustinut din nou ca Teheranul "nu doreste sa dezvolte arme nucleare".

Din discursul lui Ahmadinejad nu a lipsit nici negarea, inca o data, a Holocaustului, liderul iranian cerand o ancheta "impartiala" a "evenimentelor istorice".

Insasi prezenta sa la Shanghai nu a fost bine privita, iar afirmatiile sale cu atat mai putin! Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a declarat ca, "in practica", la Shanghai, s-au constatat "cateva elemente, unele evolutii care par sa mearga impotriva" scopurilor declarate ale OCS.

Miza: energia

Petrolul este, de fapt, motivul pentru care Iranul este atat de "curtat". "In calitate de primar al Teheranului, ati sustinut mediul de afaceri chinez din Iran. Acum, cand ati devenit presedinte, sper ca vom avea numeroase ocazii de a dezvolta in continuare relatiile dintre China si Iran", i-a spus presedintele Chinei, Hu Jintao, omologului sau iranian.

La Shanghai s-a discutat despre construirea unei conducte intre Iran si India (care are si ea statut de observator in OCS), prin Pakistan. Proiectul a primit girul lui Putin, care a si declarat ca Gazprom este "gata sa ajute". Un specialist chinez in relatii chino-americane a sintetizat pentru "Le Figaro": "Rusia este cu atat mai artagoasa cu cat ea se afla in declin.

Cat despre China, ea are incredere in viitor. Asteapta cu rabdare sa-i vina vremea".

Un articol de Dana Hadareanu