Peste 240.000 de absolventi de clasa a VIII-a incep astazi, de la ora 9.00, primul examen decisiv al vietii lor.

Testele nationale demareaza cu proba la limba si literatura romana. Maine va fi o pauza pentru majoritatea concurentilor, urmand a fi examinati in scris doar cei care au optat pentru Limba si literatura materna.

Miercuri, in schimb, proba de matematica ii va reuni pe toti absolventii. Joi, examenul va fi din nou "scindat" de absolventii care au optat pentru istorie sau geografie. Examenul se desfasoara in 1.043 de centre de testare, la nivel national. Lucrarile vor fi corectate in 205 centre de evaluare.

Centre de testare speciale

Conform metodologiei, un centru de testare din mediul urban poate functiona cu un numar de candidati cuprins intre 250 si 400 de elevi. Numai in cazuri exceptionale si bine motivate, centrele pot avea un numar mai mare de 400 de elevi sau mai mic de 250. Au existat si asemenea situatii.

Comisia Nationala a primit 177 de solicitari din partea comisiilor judetene pentru avizarea functionarii unor centre de testare care nu se incadreaza in normele stabilite de metodologie. In urma analizarii fiecarei solicitari si a argumentelor invocate, Comisia Nationala a decis avizarea majoritatii solicitarilor, mai ales a celor pentru centrele din mediul rural.

Articol integral Evenimentul Zilei