Invatamantul romanesc e in picaj. O mana de copii castiga medalii la olimpiadele internationale, iar apoi isi iau lumea in cap pentru a studia si a prinde un job in strainatate. Restul elevilor au rezultate scolare din ce in ce mai slabe.

Cand li se da un test cu grila occidentala, majoritatea tinerilor romani dovedesc ca nu au cunostinte, priceperi si deprinderi care sa-i ajute sa se descurce in viata de zi cu zi. Programele scolare sunt intr-o schimbare care nu se mai termina de 15 ani.

Scoala traieste din fondurile colectate de la parinti. Profesorii sunt prost platiti si nu lasa niciun an sa treaca fara greve. Mafia meditatiilor se extinde. Copiii sunt injunghiati in cancelarii, iar in toaleta Ministerului Educatiei se comit violuri.

Nici examenele nationale nu se mai desfasoara in liniste. In 2003 s-au gresit subiectele si grilele de corectare pentru noua materii de la bacalaureat, iar anul trecut subiectele de examen au fost puse in bratele unei persoane care avea o singura legatura cu invatamantul: era sotul sefei Inspectoratului scolar Cluj.

La toate acestea le-a pus capac, sambata, Comisia Nationala de Organizare a Testelor Nationale, care i-a dat ziaristului Florin Pupaza de la Adevarul 40 de plicuri cu subiecte si bareme de corectare, fara sa-i solicite vreun act de identitate sau delegatia Comisiei judetene de teste nationale, dupa cum prevede regulamentul examenului.

Asa cum reporterul de la "Daily Mirror" nu a comis niciun act terorist cand a strapuns, in 2003, sistemul de securitate de la Buckingham Palace, tot asa si reporterul de la Adevarul nu a vrut sa faca vreun rau.

Demersul jurnalistic al ziarului nostru a urmarit un singur lucru: demascarea superficialitatii cu care sunt organizate examenele cu rol crucial pentru viitorul absolventilor de gimnaziu si de liceu.

Ziaristul de la Adevarul nu s-a dus la minister cu documente falsificate, nu a sustras prin efractie subiectele, ci a trecut ca-n branza prin cele trei filtre de "securitate", fara ca vreun amploaiat din comisie sa-l intrebe de sanatate.

Dupa ce i-au dat plicurile ca pe tava, acestea au fost predate imediat la politie, fara a fi desigilate, pentru ca nu s-a dorit blocarea examenelor. Reactia Comisiei Nationale, condusa de Paloma Petrescu, o pesedista travestita in pedista, a fost una aiuritoare.

Doamna Paloma, care ar fi trebuit sa fie creierul coordonarii si indrumarii Comisiei, isi schimba declaratiile de la o ora la alta si pasa responsabilitatile de la unul la altul.

A ajuns sa spuna ca ea, ditamai sefa testelor nationale, nu avea ce cauta in minister cu cateva ore inainte de inceperea examenului. I-a mai ramas doar sa dea vina pe pisicile care se imperecheaza prin podul ministerului.

In loc sa rezolve criza, fara precedent in istoria invatamantului romanesc, politicienii au inceput sa se incaiere din nou. Liberalii, care pana acum au tratat educatia cu spatele, vin si dau lectii democratilor. A ajuns sa rada ciob de oala sparta.

Ministrul Hardau ia anuntul premierului, cum ca o va demite astazi pe doamna Paloma Petrescu, ca pe un atac la persoana. Hardau zice ca-i place sa o tina pe Paloma in brate si ca se va lupta pentru ea. In aceste conditii, de astazi, testarea nationala a elevilor de clasa a VIII-a risca sa fie bruiata de palomeala nationala.