Peste 90% din fondurile ISPA au fost castigate de companii europene, din cauza ca autohtonii nu indeplinesc conditiile de la licitatii.

Doar trei dintre cele 39 de proiecte de executie ISPA monitorizate de Ministerul de Finante la sfarsitul lunii martie erau contractate de firme romanesti. Restul au fost adjudecate cu succes direct sau prin filialele locale de marile firme de constructii europene.

Pe langa partea de executie a lucrarilor, mare parte din banii europeni se intorc in statele membre prin intermediul firmelor de consultanta.Bilantul dupa cinci ani de proiecte ISPA: din peste 554 de milioane de euro, 71 au revenit firmelor din statele membre prin intermediul contractelor de consultanta si asistenta tehnica.

Marii castigatori ISPA

PWT - firma germana a beneficiat de contracte ISPA in valoare de 50 de milioane euro. Contractul pentru statia de epurare de la Timisoara a avut o valoare de 27,8 milioane euro, iar cele de la Oradea si Bacau - cate 11 milioane euro fiecare.

TME - firma italiana a castigat contracte de 44 de milioane euro. Pentru statia de tratare a apei de la Craiova, valoarea contractului se ridica la 24,5 milioane euro, iar o lucrare similara de la Braila a fost adjudecata pentru 19,5 milioane euro.

VA Tech - firma originara din Austria a fost preluata anul trecut de Siemens. A castigat contracte ISPA in Romania in valoare de peste 37 de milioane euro, pentru statia de pompare a apei in Constanta si cea de la Iasi. Alt contract a fost pentru o statie de tratare a apelor reziduale de pe Valea Jiului (impreuna cu Wabag).

Articol integral Evenimentul Zilei