Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat ca a pus sub supraveghere, cu posibilitatea revizuirii in sens pozitiv, calificativele pentru depozitele in valuta acordate bancilor romanesti BCR, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

In prezent, calificativele celor trei banci sunt situate la acelasi nivel, respectiv "Ba2" pentru depozitele pe termen lung si "Not Prime" pentru cele pe termen scurt.

Potrivit Moody's, masura a fost determinata de plasarea sub supraveghere cu perspectiva pozitiva a plafoanelor de tara pentru depozitele bancare din Romania. Ratingurile care evalueaza situatia financiara a celor trei banci romanesti nu vor fi afectate.

Revizuirea in sens pozitiv a calificativelor pentru depozitele in valuta este limitata de ratingul acordat Romaniei, iar in cazul majorarii acestuia calificativele acordate bancilor vor avansa probabil in acelasi ritm.

Analistii Moody's apreciaza ca ratingurile institutiilor de credit mentionate sunt sustinute de sprijinul potential din partea actionarilor majoritari, care sunt investitori straini angajati pe termen lung in Romania.

La finele anului 2005, activele totale ale BCR totalizau 34,2 miliarde de lei (circa 9,3 miliarde de euro), valoarea activelor BRD-Groupe Societe Generale s-a plasat la 19,6 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), iar Raiffeisen Bank a raportat un nivel al activelor de 11,1 miliarde de lei (trei miliarde de euro).