Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, sustine ca Romania isi va reveni mai greu, comparativ cu tarile vestice, dupa isteria creata de virusul gripei aviare. Intr-un interviu pentru reporteri.ro, Minea a precizat ca o parte din miile de pasari aflate in Romania au deja imunitate fata de acest virus.

Reporter: Ce inseamna criza generata de gripa aviara pentru industria carnii?

Sorin Minea: In retelele de magazine de carne proaspata, vanzarile au scazut, in primele zile dupa declansarea crizei, cu 90%. Preparatele din carne de pasare au scazut putin, cu 20-30%, si au tendinta de revenire. Isteria gripei aviare nu tine de procesator.

S-a spus din pacate inca din primele zile: ”fiti atenti cum mancati carne” sau “fiti atenti ca trebuie sa o fierbeti ‘. Pe mine ma amuza chestia aceea cu „trebuie sa o fierbeti la 60 de grade”. Spalati ouale cu sapun, dar sapunul are glicerina. Nu e chiar recomandat sa se spele ouale de gaina. E o nebunie generala. Dezinfectati-le cu alcool.

Nu s-a luat niciodata prin mancare gripa aviara. Absolut niciodata. Noi am iesit si am spus: de ce? Pentru ca a vorbit cine a vrut si cine nu a vrut. A fost o chestie de imagine, ne bagam in fata, explicam cum sugrumam noi gripa aviara, iar in clipa in care s-a vazut ca nu se sugruma asa usor gripa aviara, a iesit ce a iesit. Nu o sa ma convinga nimeni ca nu mai exista unele focare.

Inca ceva: testele de gripa aviara au inceput anul trecut. Gripa aviara si H5 este putin mai in spate. Cine imi garanteaza mie ca primul focar a fost anul trecut? N-avem nici un caz, nici macar un focar. Dar toata lumea se fereste. De ce? Pentru ca, iar o tampenie sinistra, s-a confiscat carnea din magazine, fiindca a venit din focar de gripa aviara. Nimeni nu a probat chestia asta.

Nicaieri in lume nu s-a confiscat carnea. Confiscarea aia a fost nu numai inutila, a fost abuziva. Deci daca cei carora li s-au confiscat carnea dau in judecata, castiga. Nu exista nici un punct in lege care spune ca se poate confisca carnea. Iar cand s-au intors la ferma, la vanzarile de pasari, Ministerul Agriculturii nu stia ca se vand peste tot. Ala vindea fara acte sanitar veterinare.

Iar o prostie. Daca cineva spunea ca el vindea la negru, fara acte sanitar veterinare, dar cu factura, ma pufneste rasul. Din moment ce vindea fara factura, cine sa-i ceara acte sanitar-veterinare ? Ala vindea noaptea, ziua, cand vroia el. Ala lucra la negru. Ori la noi se reproseaza medicului veterinar ca nu a semnat actele. Pe el nu-l cheama nimeni.

Ce, medicul veterinar trebuie sa stea la poarta aluia sa-l pandeasca ? E politist? Ce e? El e chemat in clipa in care e nevoie de el si examineaza. Nu sta la poarta aluia sa-l pazeasca. Ca nu e politist, inca. I-a arestat pe toti! Pe ce motiv? E un mister... Aia cu imbolnavirea animalelor trebuie sa o probez. Poti sa-l arestezi pentru ca vindea la negru. Perfect.

L-ai arestat pe medicul veterinar. Deci, in final, asta a fost o campanie mediatica.

Dupa aia a venit partea a doua. Virusul este adus din strainatate. Parca ar fi fost o teorie lansata de producatorii de carne de pasare din Romania, care au inceput sa strige ca virusul a venit prin carne importata, si asta de altfel au si spus. Daca se putea prin pulpele americane, ar fi fost perfect. Nimeni nu putea sa spuna o tampenie de genul acesta.

Virusul aviar nu se plimba in puiul congelat. E destul de greu. Iar puiul congelat nu-l bagi in ferma, sa imbolnavesti si alte gaini. Puiul congelat il mananci, de obicei, nu il cresti intr-o ferma. E alta poveste. SRI-ul a venit si a spus: puiul viu. Producatorul a inceput sa taca, pentru ca puiul viu era in curtea lui.

El importa si nu i-a mai convenit treaba si astfel s-a reusit sa se creeze un disconfort major pe piata. Oamenii, in mod normal, s-ar fi indreptat a doua zi spre puiul de export, dar ar fi pastrat consumul de carne de pasare si asta, e mult mai important, pentru ca revenirea e mult mai usoara. In clipa aia i s-a spus : si ala e rau, iar ala e cu gripa aviara.

Au intrat in panica si nu a mai cumparat nimic. Deci revenirea va fi mult mai grea.

Reporter : Ce inseamna asta? O luna? Doua?

S.M.: Suntem in Romania. Sa stiti ca 50% din populatie e populatie rurala. Revenirea va fi mult mai grea. Daca intr-o tara vestica dureaza cateva luni de zile, in Romania poate sa dureze ani. S-a creat neincredere intr-un tip de carne, nu in produs. Cineva destept ar fi spus : in acea ferma este nesigur, in resttul fermelor este sigur.

In clipa in care ai creat discomfortul si ai spus ca totul este nesigur, incercand sa dai in cineva, practic ajungi la concluzia ca mai bine nu cumpar deloc. Deci a fost o explicatie psihologica complet tampita. Au incercat sa transforme o chestie intr-o afacere financiara. Nu au avut nici un sfatuitor si s-au trezit vorbind. Trezindu-se vorbind au ajuns in dezastrul care este acuma.

Solutia ar fi fost, dupa ei, sa blocam granitele. Cream astfel un discomfort si mai mare. Sunt criminale astfel de masuri. E o chestie in care trebuie putin mai multa gandire, alt tip decat exista la ora actuala pe piata. Si presedintele o sa spuna ce trebuie facut si primul ministru o sa spuna ce trebuie facut. Toate chestiile sunt amuzante, in final. Si atat.

Exista un serviciu sanitar veterinar, care, daca erau lasati aia sa isi faca treaba si daca nu se transforma in campanie publica si in campanie politica, ar fi rezolvat treaba. Acum si lor le e frica sa vorbeasca. In clipa in care vine unul si ma strange cu usa si imi cere socoteala, tac.

In mod normal, ei erau cei care trebuiau sa vorbeasca, nu altcineva, si solutia a fost sa ii desfiintam, sa desfintam si Ministerul Sanatatii si Justitiei, ii desfintam pe toti si oprim unul singur care sa fie mai destept. Deci gripa aviara a fost asta: un scandal mediatic exacerbat, un lucru care a dus la un dezastru si care, slava Domnului, s-a oprit.

Pentru ca pericolul nu era ce s-a facut, ci ce se va face in continuare, pentru ca blocajele alea de tipul carantina de gradul I au dus la pierderi financiare uriase. Daca eu aveam gripa aviara pe soseaua asta, stateam cu produsele in fabrica, eu dadeam faliment pentru ca un tampit mi-a pus embargou. Era o chestie care nu se putea admite. S-au trezit in ultima clipa. Blocau strazi si blocau sate.

Asta insemna practic distrugerea economica a Romaniei, distrugerea industriei alimentare din Romania dintr-o tampenie. Nu era nevoie sa vina aia din comunitate sa lupte. Veneau pe teren parjolit. Cred ca li se trageau de la povestea aia cu otravit puturile si granarele.

Reporter: Cine trebuia sa coordoneze toata povestea asta, ministrul agriculturii sau primul ministru?

S.M.: Eu nu pot sa spun decat ceea ce stiu, ca Autoritatea sanitar-veterinara si de control este in subordinea primului ministru. Numirea la conducere ar trebui sa fie facuta pe un criteriu tehnic, nu politic. Intr-un post tehnic numesti un om cu o functie tehnica, politica nu are nici cea mai mica legatura cu medicina umana sau medicina sanitar-veterinara, nici cea mai vaga legatura.

Managementul nu conteaza cine il asigura. In clipa in care un prim-ministru care, teoretic, are in subordine si acea autoritate, deci face parte din Guvernul lui, iese si spune ca medicii veterinari au dovedit ca nu sunt capabili, propunerea ar fi fost sa ne ia diploma la toti, sa desfiinteze facultatea de medicina veterinara si sa vina inginerii sa faca ei chestia asta.

Inseamna ca ei, medicii veterinari din Romania, sunt idioti. Ori tare imi e ca nu medicii din Romania sunt idioti, tare imi este ca sistemul din Romania este gresit si incearca sa politizeze meseriile riscante. Daca numesti directorul unei fabrici de suruburi pe criterii politice, si cineva greseste un surub, se poate intampla un dezastru.

Daca numesti la conducerea medicinii veterinare, intr-o perioada ca asta, pe criterii politice si ne esti pus director pe criteriu politic, s-ar putea sa dai de o belea si mai are. Autoritatea avea un consiliu stiintific si un consiliu consultativ. In mod normal consiliul stiintific era cel care trebuia chemat, cel care trebuia sa ia decizii.

Ministrul a avut cativa consilieri, cativa sfatuitori, care ii explicau ce credeau ei ca inseamna carantina, ce intelesesera ei. I-a crezut, a iesit in fata si a crezut ca va castiga capital politic. Daca Flutur i-ar fi ascultat si pe ceilalti ar fi aflat ca masurile sunt gresite si ca nu va putea izola focarele. Singurul care a vorbit o chestie desteapta intr-un timp foarte scurt a fost Basescu.

In mod normal ca sa poti eradica o boala trebuie sa stii cum a aparut. Deci primul lucru trebuia facut era o ancheta epidemiologica. Trebuia vazut cum a aparut boala, dar nu SRI-ul trebuia sa faca asta. De ce sunt asa de mult focare? Este, la urma urmei, o explicatie stiintifica. Pe urma incepi sa combati boala, de la cap la cap.

O alta problema pe care mi-o pun eu este ca gripa aviara a aparut acum 5-10 ani. Pasarile migratoare au fost tot timpul in Romania. Pe Discovery era o emisiune care spunea ca leaganul pentru schimbarea asta virala la pasari este undeva in China. Singura regiune din Europa unde vin pasarile migratoare din acea zona este Romania. Toate pasarile migratoare vin aici.

Daca ele au avut gripa aviara si gripa aviara e putin mai veche, inseamna ca au adus-o de la inceput aici. Exista posibilitatea de a avea gripa aviara de ani de zile. Este un lucru pe care nu l-am inteles. Mortalitatea gripei aviare este pe undeva pe la 90-95%. Mortalitatea la noi a fost extrem de redusa. Parerea mea este ca o parte din miile de pasari aflate in Romania au deja imunitate.

Deci a eradica ceva care va veni in fiecare primavara in Romania adus de pasari e o chestie pe care eu nu o pot pricepe. La anul va veni din nou si la anul va veni din nou si asa mai departe. In acelasi timp eradicarea acestei boli se poate face intr-un singur fel. Lichidarea completa a pasarilor din lume, ori chestia asta nu o face nimeni.

Toata lumea a spus ca s-ar putea transforma intr-o pandemie doar printr-o schimbare genetica. Se poate intampla. Nu se stie cand se poate intampla. Numeni nu a spus: putea sa oprim treaba asta. Nu se poate. E imposibil. Nu ai cum sa opresti un asemenea lucru. Daca ar trebui sa eradicam pesta porcina ar trebui sa omoram porcii. Nu am facut acest lucru.

Daca ar trebui sa eradicam o boala a omului trebuie sa omoram toti oamenii. E singura solutie. Acest virus al gripei aviare se modifica periodic. Ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca nu-l luam. Poate la un moment dat il vom lua, dar deocamdata nu-l luam. Ca-l vom avea in fiecare an, ca s-ar putea sa-l avem de ani de zile si ca traim foarte bine cu el si mai avem un avantaj.

S-ar putea sa ne fi obisnuit cu el si sa avem imunitate o parte dintre romani si din punctul asta de vedere sa avem un avantaj fata de celelalte tari, nu un dezavantaj. Trebuie sa vedem si partea plina a paharului din cand in cand. Eu asta as fi explicat in locul savantilor.