Trei analisti politici, contactati de HotNews.ro, au apreciat discursul presedintului Traian Basescu in fata Parlamentului dreptul unul obisnuit, care insa a avut critici dure la adresa unor probleme ale actualitatii, pentru care guvernul nu a gasit solutii.

Nu a trecut neobservata nici lipsa din Parlament a premierului Tariceanu, gest interpretat ca o expresie a actualei raceli dintre Presedintie si Guvern.

Intr-o declaratie pentru HotNews.ro, analistul Andi Lazescu a apreciat discursul sefului statului ca fiind unul “obisnuit, pragmatic, cu toate ca a avut si critici foarte dure”.

“Elementul de fond este absenta premierului Calin Popescu Tariceanu”, considera Lazescu, “ceea ce este expresia unei crize institutionale deschise. Nu se mai ascund dupa aparente. O posibila explicatie a absentei ar fi faptul ca premierul cunostea tonul discursului, si a vrut sa se disocieze intr-un fel si sa incerce astfel sa puna in dificultate presedintele”.

Lazescu a mai apreciat ca presedintele, “desi nu are responsabilitati directe”, s-a exprimat in extenso asupra lor, “atacind domeniile in care guvernul are dificultati”. “Reforma in justitie a fost abordata de Basescu de pe pozitia cuiva care e aproape de omul de rind.

Ceea ce este interesant e faptul ca Basescu a incercat sa dea si o perspectiva privind strategiile de dezvoltare a Romaniei: investitiile in infrastructura, educatie si cercetare, ceea ce e mult mai aproape de recomandarile formulate de Banca Mondiala.

Cred ca este un amestec de viziune, pragmatic, care a mers pe aceste directive strategice mai sus mentionate, dar si o incercare de ataca guvernul in zonele vulnerabile”, a mai spus Lazescu.

La rindul sau, Ioana Avadani, directorul Centrului de Jurnalism Independent a remarcat intai de toate aspectele pozitive ale discursului prezidential: “Cred ca mesajul sefului statului a fost unul de bun simt, care nu si-a propus sa abordeze chestiuni de inalta politica.

Faptul ca s-a referit la toate problemele actualitatii: sanatate, educatie, justitie etc, arata ca nu a dorit decit sa repuna pe agenda publica subiectele importante in perspective integrarii. Mi s-a parut totusi remarcabil ca Traian Basescu a pus accentul pe performanta si, nu in ultimul rind, ca a fost aplaudat de opozitie”.

Dar Ioana Avadani crede ca totusi mesajul prezidential are si o doza de politicianism. “A fost desigur si un discurs mobilizator atita timp cit - pentru a ma referi la un singur aspect - nu ai cum sa reformezi pina in decembrie o administratie despre care stii prea bine ca este mai curind mediocra”.

Radu Busneag, director in cadrul Societatii Academice Romane, a remarcat duritatea criticilor aduse de Traian Basescu: "Avem de-a face cu un prim mesaj adresat de Traian Basescu Parlamentului. A semanat mult cu un discurs despre starea natiunii obisnuit la americani, facind o radiografie cruda a realitatii romanesti.

N-a uitat pe nimeni: a atacat Guvernul fara sa faca discriminari, mentionind nemultumiri legate atat de ministrii PD cat si de cei ai PNL. A fost o critica constructiva pentru ca unor probleme le-a oferit si solutii. A vorbit despre esecurile Guvernului dupa 18 luni si a recomandat restructurarea acestuia, afirmind ca nu intelege pozitia unor politicieni fata de restructurare. La cine s-o fi referit oare? Probabil ca la PNL si apoi la PC."

Directorul SAR a remarcat si criticile administrative aduse de presedintele Basescu. "A criticat modul cum functioneaza aparatul institutional, vorbind despre mediocritatea institutionala, despre birocratie. Basescu s-a intrebat daca aparatul guvernului are capacitatea de absorbtie a fundurilor ce vor veni de la UE in urmatorii ani, in perioada 2007-2013.

A facut o propunere foarte interesanta, spunind ca, daca UE va pune la dispozitia autoritatilor 31 de miliarde de euro, sa participe si guvernul cu aceeasi suma, pentru modernizarea Romaniei. Este o propunere indrazneata si va trebui sa vedem daca Guvernul are acesti bani sau daca va reusi sa imprumute o asemenea suma.

A adus critici justificate ministerelor Educatiei si Sanatatii, doua sectoare care s-au aflat pe agenda publica in ultimele 18 luni. E interesant faptul ca a alocat un capitol special Agentiei de Integritate, spunind ca planurile in acest sens trebuie puse in aplicare in 2006. E interesant ca a ridicat vocea si la adresa BNR si a Guvernului pentru a sprijini dezvoltarea sectorului privat.

In concluzie, a fost o radiografie dura a situatiei din Romania inainte de aderarea la UE. A pus accent pe critici, eu zic constructive, la adresa Guvernului, un guvern cu care va trebui sa intram in UE", este de parere Busneag.