Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si a inundatiilor are putine sanse sa devina litera de lege la data stabilita de guvern prin memorandumul adoptat in primavara acestui an, respectiv 1 ianuarie 2007.

Punctul cel mai nevralgic al proiectului de lege pe aceasta tema - care, potrivit graficului elaborat de guvern ar trebui adoptat de Executiv pana la finele acestei luni - a ramas cel legat de instituirea obligativitatii asigurarii unui bun aflat in proprietate privata.

Astfel ca la delicata intrebare cum obligi un proprietar sa-si asigure locuinta daca acesta nu vrea, sunt putine raspunsuri, cel privind aplicarea unor amenzi nefiind vazut ca viabil. "Ar fi fost mai bine sa se fi constientizat importanta asigurarii, nu sa se ajunga la stabilirea obligativitatii si a amenzilor.

Nu se stie deocamdata cum se va rezolva problema obligativitatii, inca suntem la stadiul de discutii si idei", ne-a declarat Mihail Tecau, directorul general al Directiei Asigurarilor Obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

O alta intrebare ramasa fara raspuns este cea privind sursele de finantare pentru ajutorarea persoanelor fara posibilitati financiare, care nu pot sa suporte primele de asigurare, ca si situatia caselor cu bulina.

"Obligativitatea o va institui guvernul, trebuie insa sa existe vointa politica pentru asta", ne-a mai informat reprezentantul CSA, care spune ca proiectul de lege va fi supus aprobarii guvernului pana la finele acestei luni. Cat despre casele din chirpici, care reprezinta circa 10% din totalul locuintelor, acestea vor fi asigurate la valoarea de impozitare, adica la sume foarte mici.

Suma maxima asigurata prevazuta in memorandumul guvernului este de 20.000 euro, prima de asigurare fiind de 20 euro pe an.

Articol integral in Adevarul