Jocurile de noroc au ramas singura sansa a romanilor de a-si pastra cu veniturile neimpozitate, mai ales dupa ce, prin propunerea de modificare a Codului Fiscal, vor fi taxate cu 16% toate veniturile obtinute, inclusiv cele din dobanzi si din tranzactiile de pe piata de capital.

In conditiile unei rate a inflatiei superioare dobanzilor bancare sau apropiate ratei de cres-tere a actiunilor bursiere, Guvernul reuseste performanta de a impozita mai mult inflatia decat castigul real. Astfel, norocul a ramas singura alinare permisa romanului de catre Finante.

Iar Campionatul Mondial din Germania aflat in desfasurare este o sansa de a va testa inspiratia, dar si priceperea in jocul cu balonul rotund.

Tot romanul se pricepe la fotbal si politica (mai putin actorii principali din cele doua domenii, daca ne luam dupa rezultatele echipei nationale si de balciul politic din Romania), este una dintre vorbele din popor, acoperita in mare parte de adevar.

Daca insa hobby-ul reprezentat de politica aduce numai necazuri, certuri cu prietenii si colegii de munca, pasiunea pentru fotbal poate fi transformata intr-o mica afacere. Folosindu-si cunostintele fotbalistice, romanul se poate imbogati, dar si da faliment, rapid.

E adevarat, in alte tari, precum Marea Britanie, sunt populare si pariurile politice, insa in Romania politica de aliante a diferitelor formatiuni politice este atat de imprevizibila, incat ai mai multe sanse de castig daca pariezi ca Romania va castiga Campionatul Mondial (chiar daca nici macar nu e calificata la turneul final) decat sa ghicesti din ce formatiuni va fi formata viitoarea majoritate parlamentara.

astigurile de pana la 600 lei, in avantaj

Castigurile din jocurile de noroc au un mare avantaj fata de celelalte potentiale castiguri.

Potrivit Codului Fiscal, „nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilite in suma de 600 lei pentru fiecare concurs sau joc de noroc, realizate de la acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi”.

Pariorii trebuie sa fie atenti sa nu aiba pe un singur bilet castiguri mai mari de 600 lei noi, pentru ca in acest caz vor fi nevoiti sa plateasca statului 16% impozit din castig. De aceea ar fi indicat ca un jucator sa completeze la casele de pariuri mai multe bilete cu acelasi pariu, potentialul castig de pe un bilet sa nu depaseasca suma de 600 lei.

Cu atat mai mult cu cat nu esti obligat sa te prezinti cu buletinul, ci numai cu biletul castigator. Asta nu inseamna ca nu vei fi taxat suplimentar. In momentul efectuarii pariului, fie ca e castigator sau necastigator, vei plati un comision, pana in 20% din valoarea sumei pariate. Pentru a iesi in pierdere chiar in caz de castig va trebui sa te asiguri ca vei obtine o cota mai mare de 1,20.

Noroc sau stiinta?

Pericolul cel mai mare in cazul pariurilor este acela ca ju-catorii au de cele mai multe ori tentatia de a se lasa prada entuziasmului si pasiunii pentru echipele favorite. Pentru a putea castiga insa in mod regulat si nu intamplator, un parior ar trebui sa-si faca propriile statistici (clasamente, forma echipelor, accidentati, suspendati, ultimele rezultate directe).

De asemenea, nu sunt recomandate pariurile pe echipe din ligi pe care jucatorul nu le cunoaste.

Suprematie europeana pe Vechiul Continent

O istorie a Campionatelor Mondiale de fotbal i-ar putea ajuta pe pariori. Magia lui Ronaldinho, finetea lui Kaka si calitatile de golgheteri ale lui Ronaldo si Adriano fac din Brazilia favorita turneului. Inainte de inceperea competitiei, Brazilia avea o cota de aproximativ 3,75, cu mici variatii in functie de agentia de pariuri, la castigarea trofeului.

Ea era urmata de Anglia si Germania, cu cote de 7-7,50 si de Italia si Argentina, cu cote de 9. In urma primelor rezultate, care au dat castig de cauza favoritelor, mai putin Frantei, cotele nu s-au modificat considerabil. Astfel la 120 de lei noi (1,2 milioane lei vechi, din care 200.000 comisionul) pariati pe Brazilia, se pot castiga 370 lei noi (3,7 milioane lei vechi).

Totusi, cu exceptia editiei din Suedia din 1958, toate campionatele mondiale organizate in Europa au fost castigate de echipe europene. In 1958, condusa de un tanar de numai 17 ani, Pele, Brazilia a castigat prima data trofeul. Pele a marcat impotriva Tarii Galilor, a reusit un hattrick in semifinala cu Franta si o dubla in finala cu Suedia (scor 5-2).

O performanta asemanatoare lui Ronaldinho i-ar putea aduce Braziliei un nou trofeu pe teren european, insa istoria ultimei jumatati de veac nu este de partea sa. In rest, campionatul din 1934, desfasurat in Italia, a fost castigat de echipa-gazda, care si-a aparat cu succes titlul si in Franta in 1938.

La CM Elvetia 1954 s-a impus, in fata Republicii Federale Germane, pentru ca in 1966 Anglia sa profite la randul ei de atuul tere-nului propriu, urmata de Germania in 1974, care a castigat la M?nchen cu 2-1 finala cu Olanda.

In 1982 Spania s-a impus in fata Italiei al carei golgheter, Paolo Rossi, revenea dupa 2 ani de suspendare pentru trucarea unor meciuri (coincidenta - si acum fotbalul din peninsula trece printr-o situatie asemanatoare), pentru ca in Italia 1990 sa castige trofeul in fata Germaniei lui Matheus si a actualului antrenor Jurgen Klinsmann.

In plus, s-ar inregistra un record daca Brazilia ar juca a patra finala consecutiv.

Articol integral in Saptamana Financiara