Apartamentele vechi au in momentul de fata un pret de constructie realist si vor continua sa creasca cu 10% pe an, in paralel cu preturile la apartamentele noi, a declarat pentru HotNews.ro, Ionut Bordei, director in cadrul companiei Eurisko. De aceeasi parere este si Robert Teodorescu, expert al companiei Regatta.

La nivelul apartamentelor din blocurile clasice (construite inainte de anii `90) preturile nu au cum sa scada deoarece cererea depaseste oferta, spune acesta.

In pofida anumitor experti imobiliari care sustin ca preturile la apartamentele vechi vor scadea ca urmare a aparitiei a tot mai multor proiecte rezidentiale, dar si ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, Ionut Bordei, directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko sustine ca aceste preturi nu au cum sa scada, pentru ca vor fi conditionate de preturile la apartamentele noi.

“In Romania sunt foarte putini profesionisti in domeniul imobiliar si foarte multi care fac tot felul de afirmatii gresite. Preturile la apartamentele vechi nu au cum sa scada. In ultimii trei ani eu nu-mi amintesc sa fi scazut preturile, nici macar sa fi stagnat”, precizeaza Ionut Bordei.

Directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko spune ca preturile la apartamentele vechi sunt la o valoare realista si ca in urmatoarea perioada acestea vor creste cu 10% pe an.

“Preturile apartamentelor vechi sunt la un pret de constructie realist si se vor scumpi. Preturile la apartamentele noi se vor scumpi oricum si vor trage dupa ele si preturile apartamentelor vechi. Pentru acestea va exista un trend ascendent de 10% pe an”, considera Ionut Bordei.

De aceeasi parere sunt si expertii imobiliari ai companiei Regatta. Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale in cadrul companiei Regatta a precizat pentru HotNews.ro ca in prezent oferte mai multe sunt pe categoria apartamentelor de lux si doar aici este posibila o stagnare a preturilor.

“Oferte mai multe sunt la categoria apartamentelor de lux de peste 300,000-400,000 Euro/apartament. Pe acest nivel este posibil ca preturile sa stagneze pana inspre toamna. La nivelul apartamentelor din blocurile clasice (construite inainte de anii `90) preturile nu au cum sa scada deoarece cererea depaseste oferta, iar acest gen de aparatamente nu se construiesc in momentul de fata.

Desigur, asta nu inseamna ca sectorul blocurilor clasice nu va fi „atacat” de investitori atunci cand piata apartamentelor de lux va fi saturata", a declarat Robert Teodorescu.

Acesta recunoaste insa ca proiectele noi influenteaza intotdeauna piata imobiliara.

“Efectele se vor simti pe segmentul imobilelor vechi, unde se va micsora numarul de tranzactii din cauza aparitiei de noi imobile. Lumea intotdeauna prefera sa cumpere case sau apartamente nou construite”, explica Teodorescu.

Directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko, Ionut Bordei este nemultumit de faptul ca in prezent nu exista o baza legala din punctul de vedere al creditarii pentru proiectele aflate in constructie si ca bancile nu dau credite decat in doua directii, respectiv pentru constructii de case si pentru apartamentele vechi sau finalizate.

“In Spania spre exemplu, apartamentele se pot inregistra din faza de autorizare a proiectului. Se pot inregistra separat in Cartea Funciara si se poate pune ipoteca pe apartament, iar la sfarsit se face doar o corelare a suprafetelor. In Romania insa, fiecare apartament este inregistrat doar la finalul proiectului”, declara Bordei.

Cine cumpara apartamente in cadrul complexurilor rezidentiale noi

Ionut Bordei spune ca dintre cei care au cumparat apartamente in cadrul noilor proiecte rezidentiale, la care Eurisko este agentul exclusiv, peste 90% dintre acestia au varste cuprinse intre 25 si 40 de ani.

Expertul Eurisko spune ca pentru a achizitiona un astfel de apartament, cei interesati trebuie sa aiba un salariu mediu net cuprins intre 700 euro si 2000 euro pe familie.

“In Bucuresti salariul mediu net al unei persoane este de 350 euro. Asta inseamana ca destul de multi se incadreaza pentru aceste proiecte, dar foarte multi care au salarii cumulate de 700 de euro vor sa cumpere direct apartamente de patru camere, ori asta nu se poate. In restul Europei fiecare isi cunoaste locul.

Nu oricine poate sta in Nordul Bucurestiului, asa cum sunt persoane care poate nu isi vor permite sa-si cumpere un apartament niciodata”, spune Bordei.

Robert Teodorescu, directorul departamentului vanzari rezidentiale in cadrul companiei Regatta spune ca locuintele pe baza de credit ipotecar se cumpara pe toate segmentele in functie de resursele financiare.

"Locuinte pe baza de credit ipotecar se cumpara pe toate segmentele. In cazul unora este lipsa disponibilitatii sumei necesare fara a apela la o banca, iar in cazul oamenilor de afaceri vorbim despre rularea fondurilor. Un om de afaceri nu tine banii cash "la saltea", ci ii ruleaza, preferand sa lucreze in anumite situatii cu banii bancilor.

In ceea ce priveste procentajul care foloseste creditul ipotecar pe segmentul de lux putem estima ca circa 50% prefera aceasta metoda, restul mergand pe stilul "banii jos"”, declara Teodorescu.

Pe de alta parte, expertul Eurisko mai atentioneaza ca in ultima perioada au existat foarte multe proiecte anuntate care nu au fost realizate si nici nu se vor realiza vreodata.

“Pe la targurile de vile au fost anuntate foarte multe proiecte, dar eu nu le vad. Sunt anumiti “developeri” care incearca sa vanda inainte sa construiasca si pe baza banilor primiti de la oameni sa se apuce apoi de constructia proiectului”, explica Ionut Bordei.

Directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko este convins insa ca acest fenomen nu mai poate dura prea mult, mai ales in conditiile in care piata imobiliara va trece treptat de la segmentul de lux spre cel mediu.

“Oamenii cu cat muncesc mai mult cu atat au cerinte mai drastice, pentru ca stiu ca vor da bani toata viata pentru acea locuinta”, a mentionat Ionut Bordei.

Cererea pentru apartamente noi nu va putea fi acoperita nici peste cinci ani de zile, crede Bordei. Acesta estimeaza ca in urmatorii cinci ani, aproximativ 30.000 de apartamente noi vor fi livrate pe piata, media anuala fiind de circa 6.000 de locuinte.

In privinta ritmului de livrare a proiectelor noi, Robert Teodorescu este mai optimist si crede ca pentru ca cererea sa fie acoperita de oferta sunt necesare o perioada de cinci-sapte ani, precum si o extindere de mare anvergura a Bucurestiului.