Dupa 1 ianuarie 2007, Romania va avea de cheltuit 8,5 milioane de euro in fiecare zi timp de 9 ani, inclusiv sambata si duminica. A 2-a editie a Europa Forum, a avut ca tema principala "Gestionarea fondurilor UE pe parcursul procesului de integrare".

Jean-Luc Dehaene, membru al Parlamentului European, fost prim-ministru al Belgiei a discutat despre finantarile europene si despre provocarile care vor veni odata cu aderarea. Europa Forum - eveniment international organizat de UniCredit Group la scurt timp dupa Consiliul European de la Bruxelles.

Romania a atras aproximativ 900 de milioane de euro in 2005 si peste un miliard in 2006. Iar dupa aderarea la Uniunea Europeana, se va inregistra o crestere semnificativa a fondurilor alocate, cu conditia sa existe proiecte viabile, sub semnul: 'Cautam bani pentru proiecte, si nu proiecte pentru bani'.

"Gestionarea fondurilor UE pe parcursul procesului de integrare" a fost tema centrala a evenimentului international Europa Forum, de marti, 20 iunie 2006. Organizatorii acestui eveniment sunt reprezentantele UniCredit Group in Romania - HVB Bank Romania, Banca Tiriac, UniCredit Romania - si Bank Austria Creditanstalt, iar EurActiv Romania a fost partener.

Desfasurat la scurt timp dupa Consiliul European de la Bruxelles, Europa Forum a dezbatut subiectul cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor UE, o prioritate a aderarii, asa cum a rezultat si din lucrarile forurilor europene.

Referindu-se la partea de buget repartizata de UE celor doua tari in curs de aderare, Jean-Luc Dehaene, membru al Parlamentului European, fost prim-ministru al Belgiei, a declarat:

"Romania si Bulgaria sunt tari europene si sunt fericit de faptul ca vor deveni state membre al UE in curand. Regret atitudinea cu care unele dintre statele membre din 'cercul celor vechi' au negociat bugetul si perspectivele financiare ale UE pentru 2007-2013.

Ar fi in folosul tuturor ca, pe termen lung, noilor state membre sa li se ofere acelasi sprijin financiar acordat, de exemplu, Spaniei, Portugaliei si Irlandei in perioada aderarii si in anii de dupa. Aceste tari au atins standardele de bunastare ale UE foarte rapid si, prin comert si cooperare pe toate planurile, cu totii beneficiem acum de avantajele progresului lor.

Acest lucru va fi putin mai dificil pentru Romania, daca aceasta atitudine nu se va schimba in curand."

Jean-Luc Dehaene s-a declarat optimist in ceea ce priveste aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 si a spus ca "cea mai mare provocare va fi ca in anii urmatori, Uniunea Europeana sa absoarba noii membri, va fi concentrata sa modifice infrastructura comunitara dupa aderarea Romaniei si Bulgariei. Europa trebuie sa se reorganizeze in functie de noii membrii veniti".

In Romania, 14 domenii pot fi finantate din fondurile structurale si de coeziune ale UE: Cercetare si dezvoltare tehnologica; Informatizarea societatii; Transport; Energie; Protectia mediului si prevenirea riscului; Turism; Cultura; Regenerare urbana si rurala; Suport pentru companii si antreprenori; Acces la locuri de munca stabile; Incluziune sociala pentru persoane defavorizate; Dezvoltarea

capitalului uman; Investitii in infrastructura sociala, inclusiv cea de sanatate si educatie; Promovarea dezvoltarii parteneriatului.

"Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania ar putea accesa peste 8,5 milioane de euro pe zi, timp de 9 ani. Potentialii beneficiari nu trebuie sa uite: 'Cautam bani pentru proiecte, si nu proiecte pentru bani'", a spus Aura Raducu, Coordonatorul Programelor de Dezvoltare Regionala din Delegatia Comisiei Europene.

In total, Romania ar putea primi un buget de aproximativ 30 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, cifrele exacte urmand sa fie cunoscute la sfarsitul lunii iulie. Agricultura si dezvoltarea rurala au alocate peste 11 miliarde de euro, iar peste 17 miliarde de euro vizeaza instrumente structurale.

Leonard Orban, Secretar de Stat in Ministerul Integrarii Europene, fost negociator sef, a spus: "In momentul de fata autoritatile au lansat o ampla dezbatere publica in legatura cu modul in care vor fi asigurate rate ridicate de absorbtie a fondurilor europene.

'Europa Forum' reprezinta un moment important in identificarea de masuri care sa contribuie la trasarea unui plan de actiune pentru utilizarea fondurilor."

Orban a subliniat faptul ca fara implicarea intregii societati romanesti va fi imposibil sa absorbim fondurile structurale. "Sectorul bancar va trebui sa fie extrem de activ", a spus Orban.

"Fondurile comunitare pe care Romania le va primi in perioada 2007-2013 reprezinta oportunitati pentru dezvoltare, dar si riscuri a declarat Adrian Ciocanea, Secretar de Stat in Ministerul Integrarii Europene. Oportunitatile sunt reale pentru cei care vor intelege destinatia acestor fonduri si vor avea un comportament activ in identificarea de parteneri.

Riscurile ii privesc, in special, pe cei care considera ca o cota semnificativa de piata sau talia companiei le pot oferi avantaje suficiente in competitia finantarii. Scopul nostru comun este de a sustine cat mai multe proiecte pentru Romania."

"Cele mai mari probleme se inregistreaza la competitivitate", a spus Ciocanea. "12% din totalul fondurilor structurale vor trebui absorbite pentru cresterea competitivitatii economice".

"Organizarea Europa Forum in Romania si concentrarea pe o tema care ne preocupa - fondurile UE - reprezinta un pas firesc pentru Grupul nostru", a declarat Erich Hampel, Presedinte al Comitetului de Conducere al Bank Austria Creditanstalt si Director General Adjunct al UniCredit Group. El a adaugat: "Suntem extrem de interesati de Romania si foarte preocupati de tema fondurilor UE.

De altfel, am dezvoltat deja o structura - European Competence Center - care se declina prin prezenta, in fiecare dintre subsidiarele din Europa Centrala si de Est, a unui departament specializat, care beneficiaza de intreaga experienta internationala a Grupului in ce priveste fondurile europene.

Si care este gata sa ii sprijine pe clientii nostri oferindu-le atat cofinantare, cat si consultanta."

Experienta Poloniei: Bancile pot avea un rol important in investirea banilor UE

Pe fondul discutiilor cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor, experienta Poloniei arata ca implicarea bancilor poate avea un rol esential in investirea eficienta a miliardelor de euro alocate de Uniunea Europeana, atat in sistemul public, cat si in sistemul privat.

Per ansamblu, sumele pe care Polonia le atrage dupa aderare sunt de patru ori mai mari decat in perioada de preaderare, cand erau accesate programele PHARE, ISPA si SAPARD.

Implicarea bancilor in etapele de programare si, in special, de implementare a imbunatatit in mod semnificativ capacitatea de absorbtie a fondurilor. In decursul unui an, din mai 2005 pana in martie 2006, valoarea proiectelor depuse pentru finantare a crescut de la 115% la 182% din totalul fondurilor alocate, in timp ce numarul proiectelor aprobate s-a dublat (de la 27% la 68%).

Reprezentand o banca lider in finantarea proiectelor UE pentru IMM-uri, Tomasz Kierzkowski, Directorul Biroului pentru Fonduri Europene din cadrul BPH Bank (Polonia), membra a UniCredit Group, a declarat: "Participarea bancilor la sistemul de implementare a programelor cu fonduri UE este benefica pentru toti partenerii: pentru sectorul public, intrucat evaluarea proiectelor de catre o banca

aduce garantii privind sustenabilitatea investitiilor; pentru beneficiari, intrucat ei primesc suport financiar extern util implementarii proiectului (granturile UE vin, de obicei, sub forma de refinantari ale investitiilor deja facute de companie); si, desigur, pentru banci, care deservesc mai multi clienti".