Lipsa de politete a locuitorilor metropolei e pusa de sociologi pe seama celor 50 de ani de comunism.

Bucurestenii sunt cei mai nepoliticosi europeni. Asa spun rezultatele unui studiu facut in premiera de revista "Reader’s Digest" in 35 de mari orase ale lumii, pentru a testa gradul de politete al locuitorilor. Capitala Romaniei a reusit sa se claseze pe penultimul loc in lume, inaintea Mumbai-ului indian, si pe ultimul, dupa marile orase europene.

Sociologii cred ca impolitetea "Miticilor" rezida in cei 50 de ani de comunism. Tirajul-record al "Codului bunelor maniere", vandut in 200.000 de exemplare in ultimii 11 ani, nu a lasat urme in educatia bucurestenilor, iar singura scoala de bune maniere din Capitala s-a inchis din lipsa de clienti.

Vanzatorii nu-ti multumesc, nimeni nu te ajuta pe strada

Testarea a avut trei probe si a fost facuta de redactori sub acoperire ai amintitei reviste, in 2.000 de situatii.

Ziaristii s-au dus in diverse locuri din cele 35 de orase si au vrut sa vada daca vanzatorii le multumesc atunci cand cumpara din magazinul lor, daca cineva de pe strada ii ajuta sa adune de pe jos niste hartii "scapate" din greseala sau daca se mai obisnuieste sa tina usa altcuiva la intrarea intr-o incinta. Newyorkezii se pare ca au fost cei mai politicosi la tinut usa.

Croatii din Zagreb au excelat la ridicat hartiile, redactorii fiind impresionati de cazul unui domn care, desi avea artrita si dureri de spate, a insistat sa se aplece ca sa ajute.

Comerciantii de ochelari furati din Sao Paolo au fost campioni la multumiri adresate clientilor, in ciuda faptului ca atunci cand redactorul revistei cumpara marfa de la ei, politia facea o razie, iar speculantii erau in pericol de a fi prinsi.

Bucurestenii din Titan, Obor, Berceni, Floreasca, 1 Mai au fost campioni la impolitete, fiind indiferenti la nevoile semenilor lor. Scuza folosita de un bucurestean in fata unei hartii lasate sa cada la picioarele lui: "N-am vrut sa va ajut ca poate aveati documente secrete".

Nesimtire de tip rural, perpetuata prin comunism

"Impolitetea de azi isi are radacinile in anii de dupa 1945, cand oportunistii autohtoni sau importati, fara educatie, au luat locul la propriu elitelor. Le-au ocupat casele prin nationalizare si functiile detinute in institutii.

Aceasta putere arbitrara a determinat si alimentat aceasta cultivare a umilintelor de tot felul, de la procurarea hranei pana la procurarea hainelor. Un vanzator era atunci mai tare decat un profesor sau un chirurg", explica radacinile raului istoricul Adrian Majuru.

El spune ca anii comunismului au eliminat total un tip de comunicare umana care exista in Romania veacului 19, cand la Bucuresti traiau austrieci, germani, italieni, francezi, iar cultura urbana era adusa "prin osmoza occidentala" si se traducea printr-un comportament civilizat.

"E vorba despre o nesimtire de tip rural, dar si aia periferica, pentru ca civilizatia satelor isi marginaliza veneticii. Aceste categorii ajunse atunci la putere (vanzatori, secretari de partid) au acumulat averi si prin ele sunt si azi la putere", crede Majuru.

Educatie prin amenzi

Sociologul Mircea Kivu nu da vina in totalitate pe comunism.

"Poate in privinta comportamentului vanzatorilor carora, intr-adevar, in comunism trebuia sa le multumesti tu lor ca-ti dadeau ceva pe sub mana. Cred ca e vorba despre o mentalitate egoista care ne indeamna sa ne descurcam noi mai intai, in detrimentul celorlalti. Poate si faptul ca Bucurestiul nu a avut in ultimii 20 de ani un primar nascut in Bucuresti sa fie de vina...", crede Kivu.

In lipsa primarului Videanu, aflat in concediu, viceprimarul Razvan Murgeanu da si el vina tot pe comunism: "In ultimii 50 de ani, proprietatea comuna a schimbat mentalitatile. Scuipam, aruncam laturile acolo unde nu era al nostru, ci al tuturor. Cred ca usor, usor incepem sa ne revenim, dar sa stiti ca si la altii educatia s-a facut cu parul.

La elvetieni, aruncatul unei hartii pe strada te costa de te rupe, asa ar trebui sa ne mobilizam si noi, dar din pacate ne cam complacem in aceeasi situatie".

Orasele si media obtinuta de locuitorii lor la cele trei probe ale politetii

Oras / Scor

1. New York 80%

2. Z?rich 77%

3. Toronto 70%

4. Berlin 68%

Sao Paulo 68%

Zagreb 68%

7. Auckland 67%

Varsovia 67%

9. Mexico City 65%

10. Stockholm 63%

Articol integral in EVZ