Razboiul vizelor si inchisoarea Guantanamo tensioneaza reuniunea transatlantica de la Viena.

Presedintele George W. Bush urma sa plece ieri-seara spre Viena, pentru summitul UE-SUA de azi, unde si-a propus sa arate unitatea celor doua puteri in privinta amenintarii iraniene si, in general, dezghetul relatiilor transatlantice.

Relatiile de peste Ocean nu se mai afla, intr-adevar, in impasul de anii trecuti, dar resentimentele europenilor fata de liderul de la Casa Alba au inca un nivel ridicat. Un studiu publicat de "Financial Times" arata ca 36% dintre europeni considera SUA drept cea mai mare amenintare la adresa stabilitatii globale, Iranul lui Ahmadinejad contorizand numai 30% dintre voturi.

Si, pentru a-si dovedi convingerea potrivit careia lupul cel rau locuieste la Washington, mii de protestatari au promis ca vor iesi pe strazile Vienei pentru a-l intampina pe liderul american.

Capitala austriaca arata deja ca o fortareata si mii de politisti sau agenti speciali se afla pe strazi pentru a asigura securitatea lui Bush. Trei pachete suspecte amplasate in apropiere de Intercontinental, hotelul delegatiei SUA, au fost detonate, dar alarmele s-au dovedit a fi false.

Romania ar putea scapa de vizele pentru State

Razboiul vizelor a explodat chiar in ajunul sosirii lui Bush, dupa ce Bruxelles-ul si-a anuntat intentia de a limita liberul acces al soldatilor si al diplomatilor americani in spatiul UE. Masura ar trebui sa pedepseasca Washingtonul, care solicita vize Greciei si noilor state membre UE, cu exceptia Sloveniei.

Surse din executivul european, citate de "The Guardian", au apreciat ca nu se asteapta la o schimbare brusca a politicii americane, dar ca Congresul SUA ar putea relaxa restrictiile aplicate Poloniei, multumita prezentei militare in Irak si Afganistan. O posibila veste buna si pentru Romania, odata cu intrarea in UE.

Articol integral in EvZ