Cum va arata lumea peste 10-15 ani? Ce forte vor conduce balul si cine cu cine se va razboi, cine cu cine va fi prieten? Unii analisti americani vad intr-o lumina destul de sumbra soarta civilizatiei mondiale, si in special a Rusiei. De altfel, posibile scenarii sunt cateva. Komsomolskaia Pravda i-a rugat pe specialisti sa le comenteze, a transmis agentia Rusia la zi.

Consiliul national american pentru informatii si-a prezentat nu de mult viziunea asupra a ce se va intampla cu ordinea mondiala. Americanii au intocmit un amplu raport, sub prudenta denumire de "Schita a viitorului global", unde sunt prezentate patru scenarii ale dezvoltarii mondiale pana in 2020.

Studiul este rodul mai multor ani de munca ai unui grup format din cei mai buni analisti in spionaj, experti din diferite domenii si "think tank"-uri. Cu totii prezic Rusiei crize, decadere demografica si economica, chiar dezintegrare.

In plus, in opinia lor, Occidentul are nevoie de Rusia doar ca scut de aparare a cailor de acces catre civilizatiile "miliardelor de aur", de radicalii islamisti si teroristii care intind mainile spre armele de distrugere in masa.

"Lumea de la Davos"

Suntem in 2020. Procesul de globalizare este ireversibil. La el participa activ India si China, care au luat-o inaintea Europei la ritmul de crestere economica si sunt imediat in urma Statelor Unite. In Asia se realizeaza noi tehnologii inalte, se formeaza marile productii. Dolarul nu mai este valuta-lider.

Ceea ce permite Indiei si Chinei sa-si sporeasca influenta nu doar in regiune, ci si in lume. Rusia continua sa fie unul dintre principalii furnizori de resurse energetice, domeniu care ramane principalul ei atu. Insa ramurile ei stiintifice sunt slab dezvoltate, stiinta si capacitatea de aparare sunt in declin. Populatia continua sa scada numeric.

"Pax Americana"

In 2020, puterea SUA este de necontestat. America decide soarta lumii, bazandu-se pe aliatii noi si traditionali. Cinci sesimi din locuitorii planetei muncesc pentru bunastarea Occidentului. De securitatea globala raspunde Washingtonul. Fireste, Europa freamata si mormaie nemultumita, chinezii si indienii se straduiesc sa opuna SUA o oarecare concurenta economica.

Tarile sarace si in curs de dezvoltare se bat pentru ce pica de la "stapanul lumii", temandu-se de el si detestandu-l in secret. Adunandu-si tot potentialul, Rusia se va stradui sa evite influenta directa din partea Americii si va balansa intre Europa, incercand sa o tina din scurt cu factorul energetic, si China.

"Noul califat"

Tot in 2020, islamistii radicali vor fi format o comunitate teocratica transnationala. Intreaga lume neislamica este declarata "dusman al califatului", iar impotriva ei se duce un razboi terorist. Procesul globalizarii este puternic incetinit, daca nu cumva a esuat. Comunitatile musulmane "agita spiritele" in tarile Europei.

Dar si in granitele "califatului" in curs de formare fierbe ura religioasa (intre sunniti si siiti). Pretutindeni dezastru economic si tensiuni sociale. Caucazul de Nord se radicalizeaza si se indeparteaza de Federatie. "Cuprins de freamat" este si Povoljie musulman. Rusia este plina de refugiati, se acutizeaza problemele sociale, crizele politice se succed.

Integral in Romania Libera