Schimbare de simbolistica politica in PSD. Vechile haite de „lupi”, bancurile de „rechini” si „pesti mari” s-au metamorfozat pe nesimtite intr-un cird de cocori in picaj, condusi haotic de o vietate prea mica sa zboare la inaltimi de vultur.

Retezarea aripioarelor lui Geoana de catre rapitoarele din partid este de acum o chestiune de timp. Zboara imprecis, dezordonat, iar flic-flac-urile sale neindeminatice s-au inmultit. Cocorii din teritoriu ciriie, nemultumiti ca partidul planeaza la altitudine joasa riscind, in caz de anticipate, inca un impact cu solul dur al opozitiei.

Primul croncanit rau prevestitor a iesit din pliscul lui Ioan Rus, care avertizase cu ceva timp in urma ca, daca partidul mai balteste mult in mlastina celor 20 de procente, cocorul-sef poate fi inlocuit, cum se intimpla la cirdurile de cocori, din zbor. Or, marea decolare intirzie, iar pasaretul debusolat din partid se pregateste de marea migratie.

Bufnita Iliescu pindeste de pe gardul partidului toate inabilitatile, gafele si stingaciile micului colibri, privind-i amuzat biziitul disperat in jurul celor trei trandafiri. Vulturii plesuvi din jurul sau se rotesc pe deasupra cocorilor buimaci, hartuind stolul cu polul.

Total neinspirat, micutul colibri a intrat, zilele trecute, de doua ori in colivia lui Dan Voiculescu, ciripitoare politica infectata grav cu virusul colaborarii cu Securitatea. Or, in politica, o astfel de boala are cam aceleasi efecte cu H5N1: odata infiltrat in cird, virusul face ravagii.

Acum, dupa toata zarva dosarului de informator, orice apropiere cit de mica de specia Felix-Securistus aduce deservicii majore oricarui politician atent sa pastreze o minima coerenta a mesajului sau politic.

Uneori, pare ca melitele din partid ii rasucesc mintile lui Geoana cu scenarii si strategii catastrofale tocmai pentru a-l ajuta sa greseasca, sa-l impinga cit mai repede pe micul colibri afara din stol.

Asa s-a intimplat, de pilda, cu motiunea de cenzura. Doar un creier de bibilica isi putea imagina ca o motiune semnata alaturi de PRM, cum anuntase initial Geoana, aduce vreun cistig politic partidului. Din afacerea motiunii, micul colibri a iesit jumulit de doua ori.

Cind a inteles, in sfirsit, dezastrul de imagine suferit de pe urma tentativei de combinare cu stolul de papagali tricolori din PRM, Geoana si-a refacut strategia. N-a renuntat insa de tot la ideea de motiune, desi poate era mai bine sa o faca.

Pastrind-o, liderul PSD transmite din nou mesaje contradictorii si confuze: pe de-o parte, sustine ca vrea alt Guvern, pe de alta parte, vorbeste despre nevoia de stabilitate politica pina dupa integrarea in UE.

Singurul posibil avantaj de pe urma motiuni ar putea fi vizibilizarea stolului, scoaterea din deriva si o tribuna pentru trilurile opozitiei. Un cistig prea mic, in comparatie cu ambitiile micului colibri care isi imagineaza ca poate rasturna cu adevarat cuibul de ulii din Guvern.

Cred insa ca nu se va intimpla absolut nimic, iar PSD si PC incearca doar un exercitiu public de incordat muschii flescaiti. Chiar daca, prin absurd, motiunea va trece si guvernul Tariceanu va pica, partidul lui Geoana nu va cistiga absolut nimic, intrucit nu va fi invitat la masa negocierilor pentru formarea unui nou guvern.

Un meltingpot politic inainte de UE ar insemna sfirsitul sperantei ca sistemul se poate aseza pe baze nemaculate. Or, daca PSD pune osul la caderea unui guvern, ajutindu-si adversarii sa se intareasca fara sa obtina nimic in schimb, se cheama o mutare politica de fazan.

Si atacul concertat al cocorilor impotriva Guvernului, actiune programata pentru astazi, este tot un filfiit de aripi al micului colibri. Revolutia pe care si-o imagineaza rasturnind guverne a esuat in propriul partid, studentii trintesc usa generatiei 2008, iar claponul Nastase este tot mai vioi.

Pasarile rapitoare sint la locul lor, haitele de lupi tineri s-au camuflat temporar sub pene de cocor. Corbii traiesc, ca orice corb, si 200 de ani, in timp ce micutul colibri se stinge in doi-trei ani, cu inima batind speriata de 200 de ori pe minut. Ar fi un vultur cu aripa in ghips care viseaza in noptile cind nu-i apar procurori in vis cum urca la volanul stolului.