Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, isi incheie mandatul vara aceasta. Timp de trei ani cat s-a aflat in Romania, a sustinut puternic integrarea tarii noastre in UE, insa a fost un critic activ al coruptiei si al birocratiei de aici.

Dupa trei ani, Romania e pe punctul de a adera la Uniune, lupta impotriva coruptiei a inceput, insa „e prematur sa spunem ca ea e ireversibila”, a spus Gruber. „Anumite voturi in Parlamentul dumneavoastra sunt un semn ingrijorator in aceasta directie”.

Facand un scurt bilant al activitatii sale, ambasadorul Germaniei considera ca si-a indeplinit cam 90 la suta dintre prioritati. “Exporturile Romaniei in Germania au crescut mai mult decat exportul general al tarii dumneavoastra in alte state, ca pondere. Inseamna ca produsele sunt competitive. Referitor la importurile Romaniei, scopul mandatului meu nu a fost atins. Germania a ramas pe locul doi, dupa Italia”, a spus diplomatul german.

Relatiile dintre Berlin si Bucuresti sunt bune, dar “e loc si de mai bine”. Presedintele Basescu va vizita Germania la 22-23 septembrie, prilej cu care va pleda pentru grabirea ratificarii Tratatului de aderare.

Articol integral in Gandul