Retragerea investitorilor de pe piatele emergente se face tot mai mult simtita si pe piata romaneasca. “Bancile comerciale au cumparat alaltaieri si ieri valuta in draci, leul a pierdut 581 de unitati numai in doua zile, estimarile sunt la fel de pesimiste pentru perioada urmatoare”, sustin surse de pe piata valutara.

“Ma astept, daca trendul va continua, sa asistam la un curs al leului in raport cu euro, de 3,65 RON (36.500 lei) sau chiar 3,7 RON (37.000 lei). De fapt, cresterea cotatiilor a atras dupa sine declansarea unor ordine automate de cumparare de valuta, in momentul in care cursul atinge un anumit nivel, iar volumele tranzactionate au fost importante”, adauga sursele citate.

Furtuna valutara declansata in ultimele zile se datoreaza speculatorilor straini, care, orientandu-se catre castigurile cu risc mai mic oferite de tarile dezvoltate, in special de piata americana, parasesc in numar mare pietele emergente. Ceea ce a determinat cursul monedelor nationale din tarile in curs de dezvoltare.

Cel mai afectat a fost forintul unguresc, a carui prabusire reprezinta un maxim istoric, dar si lira turceasca, spun analistii de pe pietele valutare.

Articol integral in Gandul